_
_

Вие сте тук: Начална страница >> Новини
Прессъобщения Фотогалерия Песен за Несебър
Новини Видео новини
Новини

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НОРВЕГИЯ ОСИГУРЯВА 127 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ПОДКРЕПА НА ПРОЕКТИ В БЪЛГАРИЯКметът на Несебър Николай Димитров обсъди бъдещи партньорства с град Синоп

Състоялата се миналата седмица среща, по покана на градоначаника на община Несебър Николай Димитров, с кмета на норвежката община Трисил, експерти от Осло, Арендал и Елверум, както и представители на областната администрация на турския черноморски град Синоп, продължи с вечеря. В духа на всеизвестното българско гостоприемство, гостите бяха поканени в дома на кмета Николай Димитров, където обсъждането на важни и значими бъдещи проекти и партньорства продължи.

Експертите от Норвегия разказаха за приоритетите в новия програмен период на Българо-Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България, които ще дадат възможности за финансиране на широк спектър инициативи, включително опазване на културно-историческото наследство и прилагане на мерки за енергийна ефективност в сгради-паметници на културата. По време на вечерята стана ясно, че правителството на Норвегия осигурява за новия програмен период ресурс от 127 милиона евро за подкрепа на проекти в България. Очакванията са община Несебър също да е сред финансираните.

Кметът на Несебър Николай Димитров обсъди с гостите от турския черноморски град Синоп възможността за установяване на партньорство между двете общини, като отправи покана към своя колега да посети Несебър по време на тържествата за честване на 24 май. Идеята за такова партньорство е породена от факта, че в процеса на комуникация и обмяна на опит в Несебър се установиха много теми от общ интерес и много възможности за ползотворно сътрудничество.

На състоялата се вечеря гостите имаха изключителното удоволствие да усетят атмосферата и домашния уют на един български дом, както и да опитат от няколко традиционни български ястия, приготвени с много любов, лично от съпругата на кмета Нури Димитрова. Домакинът от своя страна с оправдана гордост почерпи и подари на гостите отбрани марки вино на производители от региона.

Несебър за пореден път спечели приятели от Европа и остави незабравим спомен за докосване до уникален по своята красота и културно-историческо богатство град, както и за една модерна и амбициозна в своите идеи за развитието на града, общинска администрация.
Още новини по темата:кметът на Несебър Николай Нимитров посреща делегация от Норвегия НЕСЕБЪРСКА ЕКОИНИЦИАТИВА ВДЪХНОВЕНА ОТ НОРВЕГИЯ
Кметове и общински експерти от северната страна на гости в града на ЮНЕСКО Миналогодишният празник на Несебър, преминал под мотото „Аз обичам Зелен Несебър”, е вдъхновен от Норвегия, сподели градоначалникът на Несебър Николай Димитров по време на среща с кметове и общински експерти от северната страна. Гостите посетиха вчера следобед градът на ЮНЕСКО по покана на градоначалника. Делегацията е в България заради участие в проект на Асоциацията на българските черноморски общини “Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини”.

Кметове и общински експерти от Норвегия пристигат в Несебър
От днес до 31 март Варна, Добрич, Бургас и Несебър ще бъдат посетени от кметове и общински експерти от Норвегия по проект на Асоциацията на българските черноморски общини “Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на черноморските общини”. Проектът е финансиран от Българо-Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и Румъния. Водещ партньор е Националното сдружение на общините в Норвегия, а координатор от българска страна е Асоциацията на българските черноморски общини.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР В ОБЛАСТТА НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ
Семинарът, на който кметът г-н Николай Димитров взе участие от 2 до 6 юни в Осло, Норвегия, е по проект на Асоциацията на българските черноморски общини - "Българо-Норвежко партньорство в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор на Черноморските общини". Форумът бе организиран от АБЧО, Асоциацията на местните и регионални власти на Норвегия с финансовата подкрепа на Програмата за сътрудничество на Норвегия и България.

norway-dimitrov-home


ІІ_ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!