<< НАЗАД

МИНИСТЪРЪТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ПОСЕТИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

shadow

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заедно с кмета на община Несебър – Николай Димитров , инспектираха дейностите по проект „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев Бряг – Равда“, по Приоритетна ос 1 на ОП „Околна среда 2007–2013 г.” за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. Министър Василева заяви, че пречиствателната станция трябва да е готова в началото на август. Тя отбеляза, че има малко забавяне още в началото на проекта поради обжалване на тръжни процедури и поради самото забавяне на Оперативна програма „Околна среда” миналата година. Министър Василева каза още, че има уверението от кмета на община Несебър и от изпълнителя, че закъснението ще се навакса. „Един важен проект за община Несебър, тъй като общината посреща най-много туристи през летния сезон, а също така има бум на инвеститорски интерес относно недвижимите имоти. Във всеки един проект възникват непредвидени неща, които го забавят, но се надявам, че всичко ще завърши в нормалните срокове“, каза кметът на община Несебър. Той допълни, че: „Имаме съдействие от страна на Министерството на околната среда и водите на всички нива относно проекта, в който са вложени много усилия и безсънни нощи от страна на колегите от Общинската администрация“.

Министър Ивелина Василева продължи инспекцията, като се запозна на терен и с работата по проекта за дълбоководно заустване, в близост до Пречиствателната станция, след което делегацията посети и Претоварната станция за отпадъци. „Претоварната станция ще обслужва общините Несебър и Поморие, а проектът е на стойност 7 млн.лв., като се очаква февруари месец да приключи изцяло и да започне модерното третиране на отпадъците. Възможности има и за надграждане на системата с допълнителни съоръжения, чрез кандидатстването по нови европрограми“, каза г-жа Василева. Кметът на Несебър допълни, че това хубаво съоръжение е част от големите инфраструктурни проекти в община Несебър. Той каза още, че до дни ще завърши строежа на новото съоръжение, а старото сметище ще приключи работа. Така по един нов и модерен начин ще се третират отпадъците в община Несебър, както и в община Поморие.

Чрез тези големи инфраструктурни проекти, ще се повиши качеството на съществуващите услуги за пречистване на отпадните води, a отпадъците ще бъдат третирани по нови стандарти, което ще намали отрицателното въздействие върху околната среда. Това е ключов фактор за развитието на туризма, а община Несебър посреща хиляди гости и туристи, които се радват на нейното богатото културно наследство и природни дадености.

shadow

Публикувано на 24.01.2015 от Пресцентър Община Несебър
24Яну2015Архив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013
shadow