Културното наследство на древния град е представено в четири музейни експозиции:

- Археологически музей, представящ богатата материална култура на Месамбрия - Месемврия - Несебър от античността, средновековието и Възраждането.

- Етнографски музей - къща “Москояни”

- Църква “Св. Стефан” - XI век, фрески - XVI в., иконостас - XVII в.

- Църква “Св.Спас”, фрески - XVII в. Интериорите на някои от по-добре запазените средновековни църкви, които са без стенописи, са превърнати в уютни художествени галерии, стопанисвани от местни галеристи. Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи на VII-та сесия на Комитета за световно наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град Несебър е включен в списъка на Световното културно наследство.

Адрес: Несебър 8230 ул. "Месамбрия" 2А
Телефони
Директор: тел./факс: 0554 46018
Уредници: 0554 46012
Счетоводство: 0554 42260
Информация: 0554 46019
Резервация за екскурзоводско обслужване: 0554 46012, 0554 46019
E-mail: contacts@ancient-nessebar.com
website:www.ancient-nessebar.com

Археологически музей

Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в музей „Старинен Несебър”. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.


Църква Свети Стефан

Църквата “Св. Стефан” или т.н. “Нова Митрополия” е изградена в периода ХІ-ХІІІ век. В ХVІ век тя е удължена на запад, а в ХVІІІ век е добавен притвор. По план църквата представлява трикорабна базилика. Средният кораб се извисява над страничните и е увенчан от изток и запад с овални фронтони. Църквата е построена от каменни блокове и тухли. При строителството й са преутребени множество архитектурни елементи корнизи, капители, релефи от разрушени по-рано християнски сгради. В църквата са изобразени над 1000 фигури в 258 композиции.Църква Свети Спас

Църквата е едноабсидна сграда с дължина 11,70 м и ширина 5,70 м. Източната фасада е била наполовина вкопана в земята. Строена е през 1609 г. Вътре стените са покрити почти изцяло със стенописи. В абсидата е изписана сцената: “Богородица ширшая небес с Младенеца”. В пода на църквата дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина. Макар и без архитектурни достойнства, но с добре запазените си и реставрирани стенописи, църквата “Св. Спас” е ярък представител на работещите по това време в Несебър живописни ателиета.Етнографски музей

Къщата на Москояни е една от най-интересните възрожденски паметници – типичен представител на Несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Тук е уредена етнографска изложба “Носии и тъкани от Бургаска област”. Бургаска област е един от най-интересните и разнообразни райони по отношение на народните тъкани и носии, създадени тук през вековете.