Посланикът на САЩ и кметът на Несебър стартираха проекта за консервация и реставрация на църквата “Св. Йоан Алитургетос“ в града на ЮНЕСКО

Посланикът на САЩ и кметът на Несебър

Една от най-емблематичните и харизматични църкви в Несебър от периода на Средновековието, важен акцент в градския силует на стария град, ще възкръсне за нов живот. Днес кметът на Несебър Николай Димитров, посланикът на САЩ Марси Б. Рийс и доц. Стефан Белишки, председател на БНК на ИКОМОС, дадоха символичен старт на проекта за консервация и реставрация на средновековната църква от 14-и век „Св. Йоан Алитургетос“ в единствения български град в листата на ЮНЕСКО.Средновековният храм ще  бъде консервиран и реставриран със средства от американското посолство.  Проектът е подкрепен от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН).  Финансовата част възлиза в размер на 700 000 долара.  Това е най-големият проект, спонсориран досега по тази програма в България, стана ясно днес по време на официалния старт. Изпълнител на проекта за консервация и реставрация на църквата е Българският комитет на ИКОМОС.  Очаква се храмът да бъде отворен за посетители през октомври 2017 г.

Нейно Превъзходителство бе посрещната пред крепостните стени на древния град с един от най-впечатляващите български фолклорни танци, изпълнен от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър. По стар български обичай, посланикът на САЩ Марси Б. Рийс бе гостена с топла пита и сол. Веднага след това Нейно Превъзходителство, кметът на община Несебър и председателят на ИКОМОС България преминаха по така нар. „Духовен път“ в стария град, включващ емблематичните църкви на полуострова. Финална точка бе храмът „Св.Йоан Алитургетос“,  който бележи върховия етап в строителството на култови сгради през Средновековието. Точно там бяха отправени и официалните приветствия и бе даден символичен старт на проекта. „От няколко години община Несебър полага неимоверни усилия за опазване на културно-историческото богатство на стария град. Ние имаме голяма отговорност – към България и към целия свят, защото Несебър от 32 г. е в престижния списък на ЮНЕСКО.“, бяха част от думите на кмета. Градоначалникът благодари от името на община Несебър и нейните жители за жеста, който американското правителство е направил за Несебър, отпускайки средства за реставрация и консервация на храма. „След реставрация на църквата, тя ще бъде включена в „ Духовния път.“, сподели още кметът. Нейно превъзходителство  Марси Б. Рийс подчерта в словото си, че църквата „ Св. Йоан Алитургетос“ е символ на Несебър в съзнанието на хората и именно заради това е било решено тя да бъде запазена за бъдещите поколения. „За нас е голяма чест да помогнем за запазването на тази красива църква и да напомняме на българите за важната роля, която те имат в световната история-религиозна и културна.“, сподели с усмивка още тя. Нейно превъзходителство  разказа, че в последната църква от „Духовния път“ –„Св. Стефан“, е срещнала американски туристи и изрази надежда, че Несебър и занапред ще бъде посещаван от повече нейни сънародници. „За нас е голяма чест и професионално признание да бъдем изпълнители на такъв проект.“, каза в словото си доц. Белишки, председател на БНК на ИКОМОС . Той разкри още, че „в днешно време, когато в България сме свидетели на поредица от карикатурни реконструкции на археологически паметници, подменящи историята на нашата държава, община Несебър застана на страната на професионалните и етични  принципи при опазване на културното наследство.“.

Проектът ще стабилизира конструкцията на църквата, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване, уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи ще бъдат консервирани и ще бъде осигурен по-лесен и безопасен достъп до емблематичния храм.

На финала на официалната част, в знак на уважение и признателност, кметът на Несебър Николай Димитров подари на Нейно Превъзходителство картина на известния несебърски художник Радослав Ралев. Посланикът на САЩ върна жеста с книга за своята родина.

Сред присъстващите на събитието днес бяха секретарят на община Несебър Стойко Стоянов, заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Петя Кияшкина, директор на музей „Старинен Несебър“ и др.

 Консервацията и реставрацията на храма в стария Несебър ще бъде в две основни направления:съхраняване на паметника в руинен вид и съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника. Съхраняването на паметника в руинен вид означава, че няма да има намеса в обемно-пространствените дадености, ще бъдат запазени елементите от последните намеси, ще се осигури стабилитета на структурата и на отделните строително-конструктивни елементи,  както и че ще бъде извършена постоянна консервация на обекта.  При съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника се визира запазването на ранните намеси – от периода преди 1913 г., възстановяване на повредените участъци в строителната техника на съответния период, без реконструкция на предполагаемия оригинален вид; Консервация и реставрация или възстановяване на характерните декоративни елементи по фасадите, отстраняване на увреждащи материали от намесите през периода след 1913 г., както и хармонизиране на най-конфликтните елементи на късните намеси. Изследвания на състоянието на църквата и поведението на пукнатините в източната й част, както и изследванията за определяне на устойчивостта на склона, върху който е ситуиран храмът, показват необходимостта от заздравяване на земната основа под фундаментите. Ще бъде извършено и закоравяване на ивичните основи и надземна структура. В интериора на „Свети Йоан Алетургетос“ ще бъдат хармонизирани неоригиналните колони, ще бъде положена нова настилка, а запазените няколко фрагмента от стенописи, намиращи се в източната част на църквата в зоната на олтара, ще бъдат реставрирани. Предвижда се заменяне на съществуващите охранителни решетки с такива, изработени по образец от църквите “Христос Пантократор” и “Св. ахр. Михаил и Гавраил”, които са сочени у нас и в чуждбина като примери за удачна намеса. Ще бъде оформено естетически и околното пространство на църквата, като се предвижда да има рампа към северния вход и стъпала към южния вход. Финални щрихи на проекта ще дадат предвидените за играждане екстериорно и интерионо художествено осветление. Целта е да се подчертаят обемно-пространствените и декоративните достойнства на обекта, както и запазените оригинални строителни елементи.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ