Изобилие от концерти, игри и забавления на тридневния фестивал „Есенни пасажи“ в Несебър

300 ентусиасти участваха в играта за ориентиране и селфита

150 деца с подводно виждане творяха в арт работилничка

С песни за любов, вино и вечното море, преплетени с история и легенди, Хорът за гръцки песни „Месамбрия” с ръководител Вера Александрова даде старт на поредното издание на тридневния фестивал „Есенни пасажи“ 2015 в стария Несебър. Форумът поднесе много емоции на присъстващите с изобилие от концерти, игри, забавления и арт настроение през уикенда. В първия ден приветствие от името на община Несебър поднесе Галина Бабева, началник-отдел „Управление на проекти по ЕФ“, която в словото си акцентира върху откриването преди дни на най-новата придобивка, гордост за целия регион – модернизираната и разширена пречиствателна станция край Равда.


Тридневната играта за ориентиране и селфита ‪#‎NessebarRocks – изгубени във времето, предизвика огромен интерес. Над 300 ентусиасти взеха участие, като сред тях имаше българи, руснаци, тайланци и турциБлизо 20 деца добровоци се включиха в организационния процес на забавлението в града на ЮНЕСКО и с усмивка представяха правилата на играта.

Представителната изложба на Дружеството на несебърските художници, поднесе истинска наслада за сетивата, като размечтаваше и засищаше духовния глад на естетите за изобразително изкуство. Наречена „Цветовете на Несебър“, експозицията представяше работата на творците, вдъхновени от лятото и неговите багри и настроения. Над 150 произведения на изкуството разказваха морски и градски истории, шеговито намигваха към битието, препращаха алегорично към непреходното и смиряваха погледа пред иконописта.

 Организаторите на фестивала бяха помислили и за почитателите на рока и още първия ден феновете бяха зарадвани с изпълненията на група „Мена“, която представи част от своя богат музикален репертоар на площад „Месамбрия“.


Във втория ден на фестивала бе предоставена възможност за разглеждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Равда, като за целта бе организиран транспорт, а в новата сграда на така нар. „старо кметство“ бе представен филм за изграждането на ПСОВ-Равда, която е най-голямата в Бургаския регион.
Съботният ден зарадва присъстващите с разнообразни игри. Главната роля в една от тях – „Капитане, какво е морето?“,  бе поверена на деца около 7-годишна възраст, които имаха за задача да дават верни отговори на множество гатанки. Играта „Всички рибки плуват, само пържените не“, бе за участници над 18 години, защото по регламент трябваше за възможно най-кратко време да изядат сандвич с риба, да изпият по чаша бира и да изпеят куплет от песента „Ний в Несебър сме родени“. Към условията имаше и две предизвикателства – заобикаляне на конуси и придвижване с топка за скачане. И в двете игри подаръци получиха всички участници, а публиката се зареди с големи дози добро настроение.


В малката галерия „На ъгъла“ в стария Несебър се проведе работилничка за деца, където повече от 150 мъници с подводно виждане и въображение без граници творяха свои авторски произведения – керамични фигурки и чанти с морски апликации. На няколко метро от тях – на площад „Месамбрия“, бе представена кулинарна изложба-базар и запомнящ се концерт, дело на ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова -1905“. Малко по-късно през деня и друг самодеен състав към местното читалище – Хор за градски песни „Блян“, припомни на публиката фолклорни шедьоври и накара присъстващите да припяват в захлас.
Концертът на представителния духов оркестър на Военноморските сили в следобедните часове бе истинска наслада за почитателите на хубавата музика – силни аплодисменти предизвикаха изпълненията на известни джаз парчета, хитове на Ерик Клептън, популярна руска музика и маршове. Финал на проявата постави дунавско хоро, на което се хванаха част от присъстващите на площада.


Над 1000 творби на деца са участвали в конкурса „Аз обичам Черно море“, стана ясно по време на официалната церемония по награждаване на отличените, състояла се в зала „Сочи“ точно в Деня на Черно море – 31 октомври.

Малко по-късно киноманите имаха изключителната възможност да се насладят на игралния филм „Миграцията на паламуда“ с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Велко Кънев, Ицхак Финци.


Последният ден от фестивала започна с внимание към най-малките, които бяха зарадвани с изпълнението на Детска вокална група „Сюрприз“ към НЧ Читалище „Яна Лъскова – 1905“ и кукления театър „Малката русалка“.  След това, по време на занимателните игри и гатанки за любопитковци  с детския писател Борислав Ганчев и художника Николай Арнаудов, малчуганите научиха как се раждат карикатурите и отговаряха ентусиазирано на гатанки, написани от госта.


В неделния ден пет отбора от по двама човека, се пренесоха в света на забавлението с играта „Попаднали в мрежите“, творейки с рибни продукти плато от сандвичи, салати или предястия. Оказа се, че честната игра и приятелската размяна на продукти, както и гарантираното добро настроение са много по-важни от победата в състезанието.


В духа на Деня на народните будители бе организирана „среща“ с нови български книги – поезия и проза. Двигател на проявата бе представител на несебърската книжарница „Всичко за всеки“, донесъл специално за случая множество книги от наши автори. По време на срещата присъстващите дискутираха  в неформална обстановка четива, които са ги впечатлили, както и с кои нови издания биха попълнили библиотеката си. Най-запалените книгомани си тръгнаха от проявата с ново четиво.

Биографичната лента за актьора Андрей Баташов и среща с творческия екип на филма просълзи някои от присъстващите, които бяха изключително развълнувани от видяното.Пак сълзи но от смях предизвикапоследното събитие от тридневния фестивал – мюзикълът „Лелята на Чарли“ от Оскар Фелцман. Постановката на  Държавна Опера – Бургас с участието на Мариан Бачев така докосна публиката, че  бурните й аплодисменти, три пъти връща на сцената на читалище „Яна Лъскова“ именитият актьор.
И в трите дни на фестивала „Есенни пасажи“ площад „Месамбрия“ бе основна сцена за изява на изпълнители и арена на игри с настроение. Пак там бе разположен тридневния базар за риба и рибни продукти, от който всеки можеше да си закупи риба по свой вкус или пък да хапне на място такава с гарнитура от картофи, консумирана с  бира или вино. Пчелар №1 в региона – Кирил Киров, бе разположил щанд натурални пчелни продукти от своята богата продукция и даваше рецепта за дълголетие със сладкия елексир.