Фестивалът за хората с увреждания с тенденция за разрастване

Кметът Николай Димитров и Ирина Любарская, зам.-кмет на община Караганда, Казахстан, размениха оригинали на подписаните документи по побратимяването между градовете им. Тържествената церемония се състоя в представителната сграда на старото кметство малко преди началото на второто издание на фестивала „Несебър без граници“.
Припомняме Ви, че по-рано това лято-на 5 юли, двамата кметове – Николай Димитров и Нурлан Аубакиров, подписаха побратимяването посредством скайп, използвайки интернет връзка за пряко предаване чрез звук и картина – за първи път в историята на града на ЮНЕСКО.

След официалната размяна на документи, кметът Николай Димитров и зам.-кметът Ирина Любарская заявиха единодушни готовността за сътрудничество в различни сектори. Домакинът връчи плакет, икона и представителен подаръчен комплект на своята гостенка. След това двамата се отправиха към второто издание на Международен фестивал „Несебър без граници“, на което дадоха старт.

По време на официалната церемония по откриване на форума, кметът на Несебър сподели, че фестивалът е възникнал спонтанно, но с времето интересът към него е нараснал и тенденцията е да разшири кръга участници в следващите години. Градоначалникът сподели, че голямата идея на фестивала е да се адаптира и социализира градът на ЮНЕСКО така, че той да бъде достъпен за всички хора, които искат да се докоснат до непреходната му красота. На финала на словото си той благодари на всички, ангажирани с организацията и провеждането на форума.

Ирина Любарская, зам.-кмет на община Караганда в словото си благодари за топлия прием, информира участниците за официалната размяна на документи между двете общини и пожела на всички здраве и успех.
Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и председател на журито на фестивала, в обръщението си подчерта, че с всяка година форумът разширява своя географски ареал.
Александър Ивкин, председател на Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания «Лайықты өмір» (Караганда, Казахстан) също отправи поздрав към присъстващите и изрази благодарност към всички, особено на община Несебър, за подкрепата на проявата.

Василий Назаренко, председател на Международния съюз на организациите на хората с увреждания, Киев, Украйна, пожела на присъстващите здраве, мир, радост и успех. Той сподели, че за първи път е в България, респективно и в Несебър, но когато споменал, че ще посети страната ни с учудване разбрал, че в Украйна знаят за община Несебър и за голямата обществена дейност на кмета на Несебър Николай Димитров. Освен, че благодари за поканата „да бъде част от семейството на фестивала“, Василий Назаренко изрази мнение, че украински представители ще бъдат част от следващото, трето издание на форума и дори ще съдейства за присъединяването и на други държави към фестивала. Генчо Вълчев от Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) също отправи обръщение, в което също подчерта, че амбициите на организаторите са да привлекат още участници във фестивала, който дава сцена за изява на хора, които по думите му „искат, могат и не се страхуват“.

Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала, се обърна към присъстващите на два езика български и руски, като подчерта, че изкуството идва от сърцето и душата и затова второто издание на фестивала е за хора, влюбени в творчеството.
В продължение на три дни участници от четири държави – Казахстан, Русия, Беларус и България, показваха своя талант и умения на сцената на амфитеатъра. Най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от компетентно жури в състав: Минчо Коралски, председател, Пламен Любенов, победител от „България търси талант“, Василий Назаренко, председател на Международния съюз на организациите на хората с увреждания, Киев, Украйна, Димитър Йорданов, диригент и вокален педагог, Таня Кехайова – преподавател в СОУ „Любен Каравелов“ – Несебър. Гранд при на второто издание на „Несебър без граници“ спечелиха талантите от „Поющие руки“ от гр. Пермь, Русия. Със страхотното си присъствие на сцената те станаха носители и на първо място в категорията „Жестово пеене“ при ансамблите.

По решение на Организационния комитет със специалния приз на Втория международен фестивал „Несебър без граници“, за проявено мъжество и упоритост при постигането на целите, бяха наградени Татяна Волкова, майката на участника Виктор Волков. С решение на журито на фестивала със специален приз „За сила на духа“ се награди Виктор Волков, Пинск Беларус. Специална награда отреди Организационният комитет и на Даниил Кравченко от Караганда.

Първо място в категория „Естраден вокал – соло“ спечели Гульназ Елеусизова от Караганда. В категорията „Танц в инвалидна количка“ с първо място бе отличена Айгуль Балмагамбетова също от Караганда. Светлин Карагьозов от Несебър стана победител в категорията „Инструментално изпълнение“ с перфектна изява на сцената, който впечатли публика и жури още първия фестивален ден. В категория „Художествено изпълнение“ имаше силно българско присъствие и конкуренция. Наградата на публиката получи Златка Богданова от Обзор, а второто място отиде при нейната съгражданка Василка Балева. Василка Балева заедно със Сийка Андонова, също от Обзор, грабнаха първото място в категорията. Те влязоха в роли като истински актриси и разсмяха публиката с комичен етюд. Формация „Чайка“ от Бургас, единствената танцова формация в България, съставена от напълно незрящи хора, спечели първо място в категория „Хореография“ – те показаха на присъстващите, че ритмите се улавят със сърце и разчувстваха всички. Първо място в категория „Жестовото пеене- соло“, отиде при артистичния Вадим Григориев от Караганда. Специална награда от фестивала получи участникът от група „Настроение“ Христо Чираджийски от Бургас. Първото място в категория „Вокал – ансамбъл“ се присъди на вокална група „Настроение“ към Съюза на слепите – Бургас, а третото място отиде при Вокална група към Общинската организация на хората с увреждания, Несебър.

Целта на фестивала е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на II Международен фестивал „Несебър без граници“ са община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания «Лайықты өмір» (Караганда, Република Казахстан).

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ