ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Днес, на 21 ноември, Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично, известен и като Ден на християнското семейство и християнската младеж. Това е един от големите вселенски празници, които в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм, за да служи на Господ и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. Този ден напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В града на ЮНЕСКО празникът, както всяка година, се състоя в храм „Успение Богородично”. Той бе организиран със съдействието на община Несебър, църковното настоятелство, НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийско дружество – Несебър. Традиционно в обичая се включиха и от БЧК-Несебър, които винаги са активни и участват в редица подобни инициативи.

В Деня на християнското семейство поучителните слова на отец Петър към храм „Св. Успение Богородично” в Несебър изслушаха над 170 деца. Някои от тях бяха доведени от своите родители в храма, а възпитаници от ДГ „Калина Малина“, ДГ „Яна Лъскова“ и ученици от СУ „Любен Каравелов“ бяха дошли организирано да почетат празника. На всички тях отец Петър разказа какво точно се празнува днес и посъветва подрастващите да почитат своите родители, като уважението към тях да запазят през целия си живот. Децата изслушаха внимателно мъдрите слова на свещеника, а след това някои от тях изпълниха специално подготвени песни и стихотворения, свързани със семейството.

На излизане от храма всички деца получиха подаръци – по една малка икона и символични торбички с лакомства.