Йордановден в Несебър

Йордановден в Несебър

По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от отец Петър, и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста. Изключително неблагоприятните условия не попречиха след него в студените води на морето да скочат 8 куражлии. Пред погледите на множеството, събрало се за да наблюдава ритуала, пръв до заветната цел стигна 19-годишният Петко Стоянов от Несебър.

Победителят получи подарък от община Несебър –парична награда и подаръчна торбичка. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци.

В Несебър и тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят в къщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.

В Обзор също отбелязаха Богоявление. В местния храм „Св. Йоан Предтеча“ свещеноиконом Йордан отслужи литургия, след което направи и т.нар. Богоявленски водосвет /освещаване на водата/. След службата свещеникът хвърли кръста в бурните вълни на морето, а сред малцината, престрашили се да влязат в ледено студената вода, пръв до него достигна Иван Младенов.