Детска фолклорна група от ООШИ – Несебър спечели второ място на фестивал в Сочи

Детска фолклорна група

Детска фолклорна група от Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър спечели престижното второ място на двадесетото юбилейно издание на Международния фестивал-конкурс на изпълнителското майсторство „Надеждите на Европа“, който се проведе в руския курортен град Сочи. Талантите ни бяха единствените представители на България на престижния форум, в който се изявиха над 1700 участници от различни републики на Руската федерация, Казахстан, Германия, Абхазия и Италия. В продължение на няколко фестивални дни всички те показаха своя талант и участваха в различни прояви, организирани от Фестивалния комитет – флашмоб, майсторски класове, бал за Рождество Христово (в Руската федерация празникът се отбелязва на 7 януари) и др. Конкурсната част на „Надеждите на Европа“ се проведе в два тура, като участниците бяха оценявани от професионално международно жури от Русия, САЩ, Италия, Германия, Казахстан и др.

В едната от вечерите на престижния форум се състоя и културна програма под надслов „Там, където още не сме били”. Тогава посланиците на Несебър – Обединена общинска школа по изкуствата, представиха рекламен филм, разказващ за достойнствата, очарованието и културно-историческото наследство на единствения български град в ЮНЕСКО, както и за общината, която е най-голямата туристическа дестинация в България. За да направят част от нашата култура по-близка и достъпна за присъстващите, децата от несебърската школа изиграха няколко впечатляващи народни танци и учиха представителите на другите страни на популярни български хора, след което почерпиха всички с оригинален български локум. На финала те отправиха послание към присъстващите да посетят България и забележителния Несебър.

Припомняме, че в края на миналата година кметът на Несебър Николай Димитров проведе няколко срещи в руската столица, от които стана ясно, че през 2017 година в културния календар на общината ще влезе още един фестивал, част от мащабното фестивално движение „Надеждите на Европа“. Именно по линия на това фестивално движение този януари представители на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър взеха участие в XX-ия юбилеен Международен фестивал-конкурс на изпълнителското майсторство „Надеждите на Европа“, който се проведе в руския курортен град Сочи.