Бабинден в Несебър

Бабинден в Несебър

По стара традиция днес в община Несебър бе отбелязан Бабинден. Всяка година жените от Тракийско дружество – Несебър възобновяват всички стари народни обичаи, за да ги предадат на бъдещото поколение и те да бъдат запазени в съзнанието на наследниците. Колоритно, с много усмивки и весело настроение, те пресъздадоха обичая „Бабуване“ пред Тракийския клуб. „Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата.“ – това каза „Бабата“, след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и сапун. „Бабата” пожела на тези, които нямат още деца, да имат, на тези, които имат – още едно, на тези, които не са станали баба и дядо – да станат. На присъстващите бяха раздадени китки здравец, вързани с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве, берекет и много деца. „Бабата“ ориса през тази година да има още по-голяма раждаемост от 2016 година, когато на територията на община Несебър са се родили 265 бебета. Обичаят продължи с кръшни хора и песни, изпълнени от групата, за да се чуе в Несебър, че днес е женски празник – празник на акушерката, тази която поема децата и новия живот, който се ражда. На финала жените от Тракийско дружество – Несебър почерпиха с различни кулинарни вкусотии, апетитни питки, мезета и сладки. Бабинден днес бе отбелязан със съдействието на община Несебър и НЧ „Яна Лъскова”.

Община Несебър е една от малкото в страната, която реално прилага съвременните европейски изисквания за социално отговорна политика и грижа към гражданите – от най-малките до най-възрастните. Местната власт оказва реална подкрепа на родителите, като отпуска за всяко семейство с новородено дете еднократна помощ от 2000 лв. Приоритет в работата на община Несебър е и модернизирането, разширяването и строителството на детски градини, което пък гарантира доброто отглеждане на бъдещите несебърски граждани в комфортни и модерни условия.

Бабинден е български празник, който се отбелязва на 21 януари по стар стил. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при израждането на жените, от където идва и името на празника Бабинден. Днес вече има здравни заведения и тази роля на бабата, с малки изключения, е почти отпаднала. За това от 1951 година 21 януари е обявен още за Ден на родилната помощ и е повод за благодарност и към акушерите и гинеколозите.