ВЛЮБЕНИ ОТ НЯКОЛКО КОНТИНЕНТА С БРАК В НЕСЕБЪР

БРАК В НЕСЕБЪР

Запазва се тенденцията Несебър да е предпочитано място, където се вричат във вярност влюбени двойки не само от България, но и романтици от няколко континента. Предпочитанията за сключване на брак именно на живописния културно-исторически полуостров, превръщат единственият български град в ЮНЕСКО в дестинация за сватбен туризъм през последните години. Именно и този вид туризъм местната власт се стреми да наложи. Кметът на Несебър Николай Димитров нееднократно е подчертавал,  че от години общината работи за развитие на сватбения туризъм и за имиджа на Несебър като град на любовта.

Фактите също говорят, че Несебър е притегателно място за романтиците от различни краища на света. Справка в архива на ритуалната зала показва, че  регистрираните бракове за 2016 година в Несебър са на граждани от България, Канада, Германия, Украйна, Латвия, Норвегия, Руска федерация, Перу, Турция, Ирландия, Нигерия, Чехия, Египет,САЩ, Казахстан и Великобритания. За същата година сключените и пресъставените бракове в Несебър са общо 102. Първата сватба през изминалата 2016 г. е била на 9 януари, а последната се е състояла на 29 декември.  Особеност при пресъставените бракове е, че те са сключени в чужбина, а поне един от двамата младоженци е българин. От  тях за 2016 година  има няколко любопитни случая: единият е сключен на о. Джърси, и е между англичанин и българка; другият брак е сключен в Куба между българка и канадец, а третият е подписан в Египет между българка и египтянин.
Интересен за 2016 година е брак между мъж на 70 години от Норвегия и жена на 68 г. от Русия, който е поредното доказателство, че за любовта няма възраст, разстояния и граници. Друг случай в подкрепа на този факт  е, че младоженци на  60 г. и 61 г., и двамата от Чехия, са си казали „Да“ в магнетичния Несебър. Освен че няма възраст, за любовта няма и граници и за това  говори  разликата от 30 години при друг брак през 2016 г., сключен между мъж на 27 години от Египет и жена на 57 години от България.

Една от най-впечатляващите сватбени церемонии, с които ще се запомни 2016 година е бракът между жена от Несебър и мъж от Пловдив. Семейството, което има три дечица, тачи всичко българско и родно. Любовта към народния фолклор, бит и традиции личи и в сватбените им одежди, с които влюбените сключват граждански брак – те са облечени в традиционни български носии. По този начин правят деня запомнящ се за всички, но най-вече показват  на децата си какви са българските обичаи и традиции. Личният им празник се превръща в истинска атракция не само за близки, роднини и приятели, но и за всички минувачи в Стария Несебър. От пристанището до ритуалната зала младоженците  са придружени от оркестър от Обединена общинска школа по изкуствата– Несебър, като са се спирали на няколко места да играят хора. Към веселящите се присъединяват и случайни гости на града, впечатлени от видяното. За да допълнят автентичната атмосфера на сватба в типично български дух, двамата младоженци се стараят да пресъздадат и някои от народните ни традиции – поканата към кумовете, криенето и откупуването на булката, извеждането от дома с червена лента, с която бащата след това „предава“ момата на бъдещия съпруг и т.н. Дори менюто за гостите в ресторанта е съобразено с традиционните български ястия.

За изминалата година според статистиката Менделсон е звучал най-много през септември – 19 сватби, октомври – 16 и през юли – 15. Предбрачните договори за 2016 година са три, а  в седем от браковете, влюбените са били на една и съща възраст.

В сравнение с 2016, през 2015 година данните показват, че браковете в Несебър са били с 31 повече, т.е. 133, като от тях 13 са пресъставените. Само един  предбрачен договор е имало през 2015 г., а в  13 от браковете, влюбените са били на една и съща възраст.  В най-романтичния живописен полуостров брак са обявили влюбени двойки от България,  Беларус, Боливия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Доминиканската република, Естония, Ирландия, Киргизстан, Мароко, Мексико, Молдова, Нидерландия, Парагвай, Туркменистан, Турция, Франция, Руската федерация, Украйна, Узбекистан.

От пресъставените бракове през 2015 г. има няколко интересни случая, които правят впечатление – единият е сключен във Великобритания между мъж от Доминиканската република и българка, другият също е сключен във Великобритания и е между бразилец и българка, а третият – който е и бракът с най-голяма разлика в години на двойката през 2015, е сключен между 80-годишен мъж от Турция и 60-годишна жена от България. В подкрепа на факта, че годините пред любовта не са от значение е и бракосъчетанието между руснак на 71 години и рускиня на 63 г., които се женят в романтичния Несебър.
Най-много пъти „Сватбеният марш” е звучал отново през септември. Тогава са се състояли 29 брачни церемонии. През август браковете са били 25,  през юни са 18. По 15 бракосъчетание е имало  през октомври и юли. Две от  петте сватби през февруари са сключени в Деня на влюбените, а последният брак за декември  2015 е бил между мароканец и българка.

Първата сватба през настоящата 2017 г. се състоя на 15 януари, а през втория месец от годината е записана една церемония и тя е насрочена за 14 февруари. Една е и планираната сватба през март.  Браковете, записани за месец май са два, като и двата са записани на една и съща дата. През юни също са две сватбите и също ще се състоят в един и същ ден. Две са записаните сватби за август, толкова са и за септември. Любопитна подробност е, че още през 2016 година влюбени двойки са си запазили дата и час за сключване на граждански брак в базиликата от V век, известна повече като Старата Митрополия. Там Менделсон ще звучи  през идните летни месеци. Всъщност базиликата „Света София“, която е една от емблематичните забележителности на Стария Несебър,  е сред най-предпочитаните екстериори за сключване на брак извън ритуалната зала. Сред древните руини на църквата церемонията е потопена в културно-историческата атмосфера на полуострова, а романтичното внушение на личния празник – още по-голямо.
Сред непреходната красота на Несебър, очарователен и магнетичен и през четирите сезона, всеки може да изрече  своя обет за вярност и да направи сватбения си ден незабравим, а споменът за него да се връща в съзнанието като сбъдната приказка, за която трябва да се  разкаже.