Вино, любов, песни и танци за празничния 14 февруари в Несебър

В празничния 14 февруари имаше и вино, и любов, песни и танци в различни населени места в община Несебър. Кметът на Несебър Николай Димитров уважи няколко покани и присъства на събития в различни точки на общината. Празничните прояви започнаха с ритуал по зарязване на лозите край Тънково, където председателят на Земеделска кооперация „Несебър“ Стайко Гургов, малко преди да спази традицията сподели, че „вече 25 години от кооперацията зарязваме на Трифон Зарезан“ и подчерта, че  миналата година е била благодатна за тях. „Получихме сравнително добри добиви от реколтата, също и от гроздето, като качество и количество, и сме доволни.“, информира присъстващите на лозовия масив граждани. Той пръв подряза лозите, а след това и  градоначалникът Николай Димитров, който пожела много здраве, богата реколта и берекет.

Минути по-късно кметът на Несебър посети и село Гюльовца, където също почетоха Трифон Зарезан с  традиционния вече празник на виното. В конкурса за най-добро бяло и червено вино се включиха около двадесетина местни ентусиасти, сред които и една дама. Най-хубавото бяло вино бе успял да направи Божидар Войнов, който за първи път участва в конкурса.  Сред майсторите на червеното вино бе отличен с първо място Петър Жеков, който бе коронясан и за цар на виното. За доброто настроение на празника се погрижиха народната певица Жечка Сланинкова  и самодейните състави от местните читалища в Оризаре и Гюльовца. Кметът Николай Димитров не пропусна да уважи празника и на земеделската кооперация в Оризаре, където поздрави присъстващите и им пожела берекет през настоящата година.

Паралелно със събитията в селата,  в Несебър бе пресъздаден ритуалът по зарязване на лозята по случай празника Трифон Зарезан в  Демонстрационния  център на занаятите в новата част на града. Пак там се състоя и празничен концерт с участието на ФФ „Българка“  и Група за градски песни „Блян“  към читалище „Яна Лъскова“, както и на Мъжка фолклорна група към СУ „Любен Каравелов“ – Несебър. И като на празник, от Сдружението на занаятчиите  и творците в община Несебър почерпиха присъстващите с по чаша червено вино.

Малко по-късно днес ще бъде открита тематична изложба под надслов „Вино и любов“ на Дружеството на несебърските художници. Арт творбите ще са подредени в градската галерия в Старинен Несебър  на ул. „Месамбрия“ № 20. Половин час след откриването на експозицията – в 18 ч.,  ще започне концертът  „За любовта, която опиянява…“  в читалище „Яна Лъскова“.