Запознаха учениците от гимназията по туризъм в Слънчев бряг с рискове от употребата на наркотици

рискове от употребата на наркотици

Учениците от ПГТ ,,Иван Вазов” – Слънчев бряг се запознаха с рисковете, които крие употребата на наркотици на среща, организирана по идея на училищното ръководство на гимназията, със съдействието на МКБППМН към община Несебър, Областна дирекция на МВР- Бургас в лицето на Веселина Тодорова, обединяващ полицай към Детска педагогическа стая, Районния съд в Несебър в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева и Димо Димов, инспектор от Детска педагогическа стая към РУП-Несебър.
По време на проявата, която бе с цел  превенция на употребата на наркотични вещества, младежите получи информация от първо лице за вредата от опиатите. Двама мъже от ,,Рето –Надежда”, които са бивши наркомани, откровено разказаха на учениците за ада,  в който живеят зависимите и за последствията за тях  и техните семейства. Без да бъдат назидаващи, а по-скоро правещи горчива равносметка на предишния си живот, гостите споделиха, че в началото употребата на наркотиците започва почти от любопитство и като на шега – ей така  „за купона“, и завършва с неузнаваема промяна в поведението и отношението към приятели и роднини, а може и до затвор или смърт за някои от тяхното обкръжение.
Броят на непълнолетните, които са преминали през Детска педагогическа стая заради употреба или притежание на наркотични вещества за миналата 2016 г. се е увеличен двойно.“, сподели тази тревожна статистика Димо Димов, инспектор от Детска педагогическа стая при РУП – Несебър. За това и графика на проверките от полицейски екипи около училищата и питейните заведенията е засилен, което, според него, ще доведе до положителни резултати.
Психологът към  МКБППМН Румяна Костова разясни на младежите механизмите, по които редовната употреба на марихуана в пубертета увеличава и риска от развитие на психически заболявания, например шизофрения.,,Марихуаната не те кара да се концентрираш повече и да учиш по-добре, а точно обратното. Не можеш да свършиш елементарни неща без изключителна концентрация.”, информира присъстващите тя.

За наказанията, които предвижда Наказателния ни кодекс за производство, разпространение и държане на наркотични вещества, включително и на една цигара марихуана, разказа съдия Мария Берберова-Георгиева. ,,Употребата на наркотици в чести случаи води и до извършване на други тежки престъпления, като кражби, грабежи, нанасяне на телесни повреди и дори убийства, с цел придобиване на пари за закупуване на така необходимата доза. Нашата цел е да ви информираме, а вие сами да вземат решение как да постъпите, когато ви поканят да опитате наркотици” – информира съдията.
На финала на срещата бе раздадена анкета, от която ще стане ясно доколко срещи като тази са полезни за учениците, дали и до колко знанията, придобити чрез тази информационна форма ще помогнат на младежите да се предпазят от изкушенията, които са сред тях ежедневно.

Статистика от Европейския доклад за наркотиците отпреди 2 години сочи, че канабисът е наркотикът, употребяван най-често от всички възрастови групи. Интересът към него е особено голям през пубертета и юношеството, когато желанието за експериментиране е също толкова голямо. Данните от изследвания на национално равнище сочат, че определено канабисът е най-често употребяваното незаконно психоактивно вещество сред младите хора в България. Според оценките в същия доклад 22% от учениците на възраст от 15 до 16 г. в България са опитвали канабис, докато 8,3% от младите хора на възраст от 15 до 34 г. са употребили през последните 12 месеца. Според данни на Националния фокусен център 27,1 % от учениците от ІХ до ХІІ клас поне веднъж в живота си са пушили канабис, а 12,2% са употребили поне веднъж през последните 30 дни.