С емоционален концерт най-голямото училище в Несебър отбеляза 135-тата годишнина от основаването си

най-голямото училище в Несебър

„135 години на  учение и порив сред чудното тайнство на познанието! 135 години педагогически, творчески, съзидателен труд! 135 години  духовно израстване и извисяване  на ученици и учители! Честито!“ – с тези думи бе открит днес празничния концерт по случай патронния празник на най-голямото несебърско училище – СУ „Любен Каравелов“. Проява, която препълни салона на читалище „Яна Ласкова“, започна с посрещане на училищното знаме и изслушване на химна на Република България. Програмата редуваше стихове с песни, танци и скечове, изпълнени от талантливи ученици, възпитаници на образователната институция.

И тази година  дете изпълни цитат от  творчеството на големия патриот Любен Каравелов, останал и до днес емблематичен с любовта и преклонението пред България: „..Обичам те, мое мило Отечество!…Ти си оная благословена земя, която цъфти, която е пълна с нежности, със сияния и величие, следователно ти си ме научило да обичам и да плача над всяко едно човеческо нещастие — а това е вече много за един човек.“.

Нескрита емоция се усети в обръщението на директорката на СУ „Любен Каравелов“ Тодорка Желязкова, която в словото си пожела здраве и успехи на всички присъстващи – ученици, учители, служители. На учителите пожела също така да продължават да даряват с обич и знания учениците си, а учениците увери, че всичко, което се прави в и за СУ „Любен Каравелов“ цели постигане на високи резултати в образованието им, които ще  помогнат за успешната им реализация в бъдеще.

Емоционален бе и поздравът на кмета на Несебър Николай Димитров, който присъства на празничното отбелязване на 135-тата годишнина от основаването на училището, чийто възпитаник е.  „Всеки път, заставайки пред Вас, се вълнувам, защото едновременно се връщам назад към спомените си, но също така изпитвам удовлетворение, че с екипа ми подобряваме образователната инфраструктура на училището. Точно преди една година открихме пристройка с четири класни стаи за нуждите на СУ „Любен Каравелов“, изградена със средства от бюджета на общината. Мислейки в перспектива, ние ще продължим да надграждаме материалната база на училището, като предстои да проектираме сграда в Несебър, която ще е филиал на СУ „Любен Каравелов“. След три години, когато стане задължително децата ни да учат само една смяна, ние ще сме изпълнили отговорността си към тях, осигурявайки комфортни и съвременни условия за обучение, съобразени с европейските директиви и изисквания на МОН.“, бяха част от думите в обръщението на градоначалника. Кметът не пропусна да сподели, че общината подготвя и проект за саниране на училището и подобряване на спортната му база.

В емоционалния концерт взеха участие възпитаниците на клуб „Художествено слово“, които  поднесоха рецитал със стихове,  посветен на България. Децата от третите класове зарадваха присъстващите с популярната песен „Де е България”, а   Фолклорна  група “Незабравка” изигра атрактивeн мизийски танц. След това първокласничката Никол Димитрова изпълни песента „Неделна магия“, чийто шеговит текст усмихна публиката. Закачливи бяха и двата скеча, които деца от студио „Таланти” изпълниха и разсмяха многократно публиката.  Модерна линия в концерта внесоха  песните „Simply the best“ в изпълнение на Габриела Колева от Х клас и  „Shape Of You“, представена от  момичетата от шести клас Ивана, Дидка, Алекса, Симон и Джесика в компания  с Григория, Анна-Мария и Любомира.  Група за обработен фолклор „Славееви гласове” изпълни микс от 5 песни, а след това всички участници се събраха на сцената за последната песен, чийто солист бе Христо Банков – „ Моя страна, моя България” . С изслушване на Многая лета и изправяне на крака на присъстващите завърши празничното честване на патронния празник на училището.

Събитието уважиха  дългогодишни преподаватели в СУ „Любен Каравелов“ и един от бившите му директор Димитър Чаталбашев.Поздравителни адреси по случай 135-тата годишнина от основаването на училището имаше от НЧ „Яна Лъскова“ -Несебър, Общински детски комплекс- Несебър, от детските градини в Несебър – „Яна Лъскова“ и „Калина Малина“,  ДГ „Усмивка“ – с. Гюльовца, ДГ „Пролет“ – с.Тънково, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” –с. Радва.
Предоставяме на Ваше внимание и поздравителния адрес по повод патронния празник на несебърското училище от кмета на Несебър Николай Димитров:

ДО ДИРЕКТОРА, ПЕДАГОГИЧЕСКАТА КОЛЕГИЯ
 И УЧЕНИЦИТЕ НА СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“- НЕСЕБЪР

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
УВАЖАЕМА Г-ЖО ЖЕЛЯЗКОВА,
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод патронния празник на училището Ви. Това е и моето училище, в което получих първите си знания от всеотдайните ми учители,  тук намерих първите си приятели.  Това е и училището на нашите деца, които също вървят по пътя на познанието и постигат успехи сред първите си приятели.
Всеки път, заставайки пред Вас, се вълнувам, защото едновременно се връщам назад към спомените си, но също така изпитвам удовлетворение, че с екипа ми подобряваме образователната инфраструктура на училището. Точно преди една година открихме пристройка с четири класни стаи за нуждите на СУ „Любен Каравелов“, изградена със средства от бюджета на общината. Мислейки в перспектива, ние ще продължим да надграждаме материалната база на училището, като предстои да проектираме сграда в Несебър, която ще е филиал на СУ „Любен Каравелов“. След три години, когато стане задължително децата ни да учат само една смяна, ние ще сме изпълнили отговорността си към тях, осигурявайки комфортни и съвременни условия за обучение, съобразени с европейските директиви и изисквания на МОН.
Позволете ми, в духа на днешния празник, да изразя своята благодарност към всички директори и учители, оставили част от себе си, творческия си устрем и любов в несебърското училище.
Скъпи ученици, обръщам се и към Вас с пожеланието да бъдете любознателни, постоянни в стремежа си да се развивате и да сбъдвате мечтите си. Образованието не приключва с училището, то продължава до края на живота и е ключът към успеха на всеки човек.
Пожелавам на всички Вас здраве, щастие и много успехи, които да запишете в училищната биография!
Честит празник!