Художникът Георги Бояджиев разказва приказни истории в изложба

Около 30 изящни платна бяха подредени в галерията на Дружеството на несебърските художници в Стария Несебър в поредната авторска изложба на художника Георги Бояджиев. Експозицията даде възможност на ценителите на изобразителното изкуство да „пътуват“ и мечтаят сред любимите на автора мотиви – морето, корабите и лодките в него, рибите, българските къщи и, разбира се, Несебър, „видени“ през артистичната призма на твореца. „Моите картини са повече като приказка.“, определя творчеството си художникът, и ако човек за миг се потопи в света на необикновеното в тази изложба ще открие пъстрата българска черга, пресъздадена чрез кула от една върху друга малки кокетни възрожденски къщички, кораби с множество разноцветни платна, невъзможна в действителността конструкция, живописния полуостров, подреден по нереалистичен, но въздействащ начин. Връзката с народното творчество и българската фолклорна традиция ясно се откроява и в една от картините, която изобразява кукер, гонещ злите сили.

Както във всяко едно (визуално и не само) изкуство често въздействието на творбата върху сетивата няма как да се обясни., споделя в разговор Георги Бояджиев, който бе категоричен, че „изображението трябва да се почувства според собствения мироглед и светоусещане.“ И може би точно това е най-ценното в едно изкуство – възможността да го видиш от камбанарията, на която стоиш, чрез състоянието, в което се намираш, и връщайки се всеки път към творбата, да я преоткриваш отново и отново, обогатявайки емоцията с нови нюанси.

Вдъхновението води Георги Бояджиев в различни посоки, разгръщайки нови хоризонти. Авторът вече работи върху нова изложба, в която ще отдели специално внимание на „едни малко по-диви, по-релефни неща.“ Надигайки малко завесата той сподели, че ще има „някакви фрагменти от останки от кораб, останки от стари цивилизации и разни такива интересни неща.“ Очертава се експозицията да бъде подредена през есента, а публиката да бъде приятно изненадана.

Настоящата изложба обаче все още може да бъде видяна в рамките на 10-ина дни в градската галерия на ул. „Месамбрия“ № 20 в Стария Несебър.