Николай Димитров: Община Несебър изненада приятно своите гости

Община Несебър изненада приятно своите гости през Великденските празници

Николай Димитров Община Несебър изненада приятно своите гости


С няколко приятни изненади посрещна своите жители и гости за Великденските празници Община Несебър. Една от тях бе украсата, разположена на крепостните стени на старинния град – огромна кошница с големи разноцветни яйца, която се превърна в притегателно място за снимка най-вече за най-малките. И, въпреки че, и по-възрастните заставаха пред фотообективите, децата бяха най-въодушевени и най-радостни от този празничен акцент. Сред любимите места за снимки за спомен през тези дни бяха металната карта пред музей „Старинен Несебър”, мелницата на провлака, каменната плоча с надпис „Несебър- град световно наследство” точно пред крепостните стени, Старата Митрополия и всяка една гледка с морски фон.

Николай Димитров Община Несебър изненада приятно своите гости

Сред многото гости, които посетиха и се насладиха на очарованието на пролетен Несебър, имаше румънци, испанци, англичани, както и български туристи. Специален жест на внимание от страна на Община Несебър бе предоставянето за безплатно ползване на паркингите в новата и старата част на града от гражданите и гостите на града по време на Великденските празници. Така хората имаха възможност да се съсредоточат върху слънчевите разходки из тесните калдъръмени улички, да посетят археологическия музей с неговата богата колекция от паметници на културата, да се насладят на приятните гледки, откриващи се зад всеки ъгъл. Радост за окото на всеки, решил да се разходи между новата и старата част на града, бе побелелият от платна Несебърски залив, а причината за това беше домакинството на ветроходна регата с над 100 участници през почивните дни.

Николай Димитров Община Несебър

Едно от най-посещаваните места по време на Великденските празници бе и храмът „Св. Успение Богородично” в Стария Несебър, в чийто двор също имаше декоративни яйца. Дните около и на самия Великден изпълниха църквата с миряни, а богослуженията бяха по две на ден от четвъртък до събота. На самия Великден то бе само едно и започна в 12 часа на обяд. Множество хора, сред които бе и кметът на Несебър Николай Димитров, придружен от съпругата си, уважиха най-големият християнски празник и се помолиха за здраве, късмет и благополучие. Градоначалникът запали свещ за здраве, а малко по-късно с отец Петър размениха помежду си поздравите: „Христос Воскресе!” – „Воистину Воскресе!”. Този поздрав се чуваше вътре и извън храма без целия празничен ден на различни места в Несебър.