Силно и запомнящо се участие направиха несебърските тракийци на Националната среща „Завръщане към корените“

несебърските тракийци

Силно и запомнящо присъствие имаше Община Несебър в лицето на ФФ „Българка“ и местното Тракийско дружество на VIII  Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“, която се състоя в края на април в Свиленград.  Проявата даде възможност за завръщане към родовите корени, към спомена за прадедите, към техния бит и обичаи, дори откриване на неоткрити досега близки и роднини. Сред официалните гости на събитието бе и вицепрезидента Илияна Йотова, която остана изключително впечатлена от великолепните носии, носени от ФФ „Българка“, за които видната дама направи красив комплимент, а след това застана до несебърци за снимка за спомен. По време на VIII  Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ вицепрезидентът изрази своето уважение към примера, който наследниците на тракийските българи дават на цялата общественост в съхраняване на националния дух.

Началото на проявата започна с панихида и ритуално поднасяне на венци  пред паметник в памет на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Част от програмата на срещата бе възпоменателен филм, разказващ за тежката съдба, гоненията и преследването на българите от гореспоменатите райони. Интересен акцент в националната инициатива бе фактът, че всички присъстващи получиха табелки с родното място на бежанци, чиито наследници са, както и исторически материали за напуснатите от дедите им региони.  „Изключително вълнуваща бе тази среща, която остави траен и мил спомен в душата ни. Тя ни предостави възможност да отдадем  почит на хора, благодарение на които сега живеем тук. А те  не са забравени, почетени са. Коренът е жив. Прекрасните моменти от изминалите два дни потвърдиха желанието да съхраним спомените за нашите тракийски изселени роднини. Девизът ни остава„ Да помним, но да не отмъщаваме!“ – това сподели Виолета Георгиева, която е част от ФФ „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова- 1905“ и  председател на тракийското дружество в Несебър, участвала в срещата.

Представителите на всички тракийски дружества изнесоха голям концерт- спектакъл в края на събитието, а честта да  го закрият се предостави на представителите на Несебър в лицето на ФФ „Българка“. Изпълнението на групата наелектризира цялата зала, чиито аплодисменти бяха силни и продължителни, а накрая присъстващите станаха на крака. Заваляха и поздравления за омайните гласове и майсторството на несебърци, след което всички се хванаха на хоро, поведено от ФФ „Българка“.

Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ се провежда ежегодно, но на различно места, като на нея вземат участие всички тракийски дружества в страната, потомци на бежанци. VIII Национална инициатива-среща „Завръщане към корените” се организира от Съюз на тракийските дружества в България, община Свиленград, Тракийския научен институт, Национална инициатива „Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни”, както и Тракийско дружество „Тракия”, гр. Свиленград.

ФФ „Българка“ и местното Тракийско дружество отправят специални благодарности към кмета на Община Несебър Николай Димитров, зам.-кмета Лазар Япаджиев и общинския съветник Георги Георгиев за оказаното съдействие да участват в националната инициатива.