ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР СПРИЯТЕЛИХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ СИ С ЕМПАТИЯ ЧРЕЗ ИГРИ

ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Грамоти за участие в клуб „Приятелство“  на тема „Умение за емпатия чрез игри“ получиха възпитаниците на две детски градини, разположени на територията на община Несебър. В продължение на две изключително вълнуващи и емоционални срещи малчуганите от група„Златна рибка“ и група „Звездичка“ към ДГ „Калина Малина“-Несебър, и от групите: „Бисерче“ и „Русалка“ към  ДГ „Делфинче“- гр.Св.Влас, общуваха помежду си, опознаха се взаимно, забавляваха се и усвоиха основни модели на поведение в общуването. Реализирането на идеята за създаване на клуб „Приятелство“  бе осъществена с дейното участие на екипите на двете детски градини, както и на детския психолог Станимира Камчева към отдел „Образование“ на община Несебър, която пък подготви забавни и занимателни дейности на тема „Емпатия чрез игри“.

Първата опознавателна среща на инициативата се състоя  в  ДГ „Делфинче“ в Св.Влас преди една седмица.  На нея всяко дете се представи пред останалите като си каза името и поздрави събеседника си с ръкостискане. В  началната игра “Нашият приятелски кръг“ малчуганите направиха паяжини на приятелството, подавайки си едно на друго кълбо с прежда. В следващото предизвикателство имаха  задачата да разпознават емоциите на героите от популярната и много поучителна приказка „Болен здрав носи“. Идеята за екипност бе развита в игра по песничката „В къщи има мишленце“, в която децата работиха в екип, забавлявайки се. Финал на проявата сложи описание на думата „приятел“ от малчуганите. „Приятел“ бе изписана под формата на акростих, а срещу всяка буква бе написано слово, казано от децата. Така се появиха асоциативните: „помощ“, „радост“, „играят“, „искрени“, „ядат“, „явяват се“, „танцуват“, „търсят се“, „търпеливи“, „емоция“  „любов“, „лъчезарни“, „любопитен“, „липсват си“ – все думи, които малчуганите свързват по един или друг начин с приятелството.

Домакин на втората среща от инициативата бе ДГ „Калина Малина“ – Несебър, а място на действие – новата модерна площадка в двора.  След като децата се поздравиха взаимно с ръкостискане, започна първата игра с името „Здравей, какъв прекрасен ден“, в която домакините поканиха гостите за участие като ги поведоха за ръка. Организирани в малки групи, хванали се за обръчи, децата трябваше да правят движения на фона на подходяща музика в синхрон, а целта бе те да се сплотят и сработят. Същата бе идеята и на следващата игра, в която обръчът  трябваше да „премине“ през кръга от деца, без да се нарушава целостта на окръжността. Кулминация в проявата бе приказен разказ за пътешествие към вълшебната гора на приятелството, в което се случват различни предизвикателства, съпроводени с различни преживявания, на които малчуганите да дадат решения.  Голям кръг на приятелството, образуван от всички деца, участници в проявата, даде финал на инициативата между двете детски градини.

След края на проявите психологът  Станимира Камчева сподели, че децата са се справили отлично с игрите и  задачите, а целта  – развиване на емпатия, чрез работа в екип  в приятелски дух е постигната.

Двете директорки – Людмила Василена (ДГ „Калина Малина) и Сузана Говедарска (ДГ „Делфинче“), изразиха задоволство от постигнатите резултати и изявиха желание да продължат инициативата и през следващата година. На грамотите, които получиха всички деца, бе отпечатана и песничката от известната  „Бяла приказка” на Валери Петров:

Казва се „приятел пръв“,
но защо е той такъв?
Затова, че пръв полита
в огъня да те спаси;
пръв и без да се запита
прав ли си, или не си;
пръв за теб леда пролазва;
пръв за теб пролива кръв —
ето за това се казва,
че приятелят е „пръв“!

Темата за приятелството през детските години е един от важните моменти от порастването, а реализираната инициатива имаше за цел именно създаване на добри взаимоотношения между децата от двете образователни заведения, както и насърчаване на правилното общуване помежду им. Защото човек е щастлив, когато има приятели, с които да сподели дните си, независимо какво му поднася животът. А емпатията е способността на човек да съпреживява емоциите, мислите на другите. Освен това между емпатията и приятелството съществува непосредствена връзка. Емпатийните деца са много по-добре приети и имат по-малко проблемно поведение. Смисловото ядро на приятелството е загрижеността, споделянето, разбирането, доверието, верността. Приятелството е свързано с очакването за съвместно прекарване на времето, споделяне на преживявания, ценности и разбирания.