Отново гръцки поклонници в Несебър

гръцки поклонници в Несебър

Поклонници от Гърция – преподаватели, докторанти и студенти от Богословския факултет от Университета „Аристотел“, както и свещеници от Солунска митрополия посетиха Несебър. Целта на визитата им бе удовлетворяване на духовни потребности, а идването им на място е свързано с информацията от църковните извори за средновековния поклоннически център Месемврия.

Светата литургия в църквата „Св. Успение Богородично“ бе отслужена от отец Петър и двамата свещеници от Солунската митрополия – Михаил и Василий. Интересното съчетаване на отделните в последователност части на светата литургия, съответно на български и гръцки език, подчерта силата на православието, което обединява нашите два народа. Църковните песнопения, изпълнени от гръцкия мъжки хор и българския женски хор, съпровождащи респективно българския и гръцките свещеници, възкреси в съзнанието на миряните традициите, съхранени през вековете, чиито дълбоки корени се намират още в първите прояви на християнството в нашия регион. Впечатляващ факт бе изборът на гостите от южната ни съседка да получат свето причастие точно тук, в несебърския храм, в града на ЮНЕСКО.

Светата литургия завърши с горещите благодарности на гърците, които бяха очаровани от топлия прием, както и от отношението на отец Петър, предоставил възможността да служат заедно в светия олтар. Последвалата обиколка на града, включваща съхранените паметници на културата – живописните несебърски църкви, крепостните стени, както и запазената възрожденска архитектура, възхити поклонниците. По малките калдъръмени улички с надвисналите над тях дървени къщи те усетиха и романтичната атмосфера на стария град.

50-те богослови отнесоха прекрасни впечатления от първата си среща със световното културното наследство на древния и вечен Несебър.