ПОДОБРЕНА ВИЗИЯ И ПОВИШЕНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ОЧАКВАТ ТУРИСТИТЕ ПРЕЗ ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН

Подобрена визия на Община Несебър

Подобрена визия на Община Несебър и повишени мерки за сигурност очакват туристите през това лято, стана ясно по време на традиционна работна среща относно предстоящия туристически сезон. В заседанието взеха участие директорът на Областна дирекция на МВР–Бургас Калоян Калоянов, началникът на РУП – Несебър Живко Даскалов, кметът на Несебър Николай Димитров, Радост Бошнакова, ръководител на Районна прокуратура –Несебър, Златко Димитров, директор на „Слънчев бряг“ АД, заместник-кметовете в Община Несебър, представители на дипломатическия корпус, туроператори, представители на туристически агенции, хотелиери и др. Още в началото Калоян Калоянов информира, че работната среща относно предстоящия летен туристически сезон е с цел да се отстранят възникнали пропуски, установени при рекапитулацията на предишния сезон, и да се даде информация за подготовката, която имат институциите, за сезон 2017.

Кметът на Несебър Николай Димитров бе категоричен, че когато има комуникация и единодействие между всички институциите – община, полиция, прокуратура, хотелиери и др., резултатите са налице. Той даде и конкретен пример с подобряване облика на Слънчев бряг чрез събаряне на нелицеприятните и незаконни преместваеми обекти. Градоначалникът информира, че има около 230 констативни протоколи, 190 заповеди за премахване и над 180 премахнати незаконни преместваеми обекти. Той подчерта, че общинска администрация си изпълнява задълженията, произтичащи от промяната на Закона за устройство на територията от 2015 година и допълни:„Аз мисля, че доста работа свършиха колегите от отдел „Контрол върху строителството“, съвместно с полицията и прокуратурата. Този път отчитаме, че има институционалност, единодействие между институциите.“. Кметът на Несебър бе категоричен, че е важен общественият интерес и всеки, който иска да прави бизнес на територията на общината, въобще на територията на държавата, трябва да се съобразява с правилата и нормите.

Николай Димитров информира още, че непрекъснато се полагат грижи за подобряване на инфраструктурата на територията на цялата община Несебър, от миналата година е оптимизирано сметосъбирането, паркингите са на преференциални цени. Кметът на община Несебър Николай Димитров заяви готовността на местната власт да сътрудничи и помага във всеки един момент на турист, който е сигнализирал своевременно на своя туроператор за нередност. Градоначалникът отчете добра комуникация в ВиК и с ЕВН.

Началникът на РУП- Несебър Живко Даскалов изнесе анализ, направен за изминалата година, в който бе отчетен спад на криминалните престъпления, с изключение на джебчийските кражби. Именно заради тях бе заявено, че се предприемат редица мерки съвместно с полицаи, специализирани в борба с такъв вид престъпления. „Планираме съвместни мерки и обучения на персоналите по хотелите и кондукторите в градския транспорт на територията на Община Несебър с цел превенция.“, сподели Живко Даскалов и допълни, че ще има и специално звено за борба с такива престъпления.

На срещата стана ясно, че от 1 юни пристигат и първите командировани полицаи, които за целия сезон ще бъдат около 500 души. „Ежедневно ще бъдат изпълнявани специализирани операции от Областна дирекция – Бургас, съвместно с нас.“ – информира още Живко Даскалов. В така наречените „уязвими зони“ ще има засилено цивилно полицейско присъствие. Освен това ще има 7 преводачи през този летен сезон, като е създаден такъв режим на работа, че през събота и неделя, както и през нощта, да има преводач на разположение. Основно ще се ползват руски и английски език, при необходимост от други, ще се разчита за съдействие на туроператори, с които полицията поддържа добра комуникация.

Подкрепа към Община Несебър относно събарянето на незаконните обекти на територията на Слънчев бряг изрази директорът на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров. По време на срещата той информира, че във връзка със сигурността от 1 юни стартира синята зона в комплекса, започва работа и контролният режим, такъв какъвто е бил всяка година. Той каза още, че са направени инвестиции в нови линии за осветление по определи алеи, сред които тази пред хотел „Кубан“, а 360 камери ще следят за сигурността на туристите на територията на Слънчев бряг. Златко Димитров информира още, че дружеството ще инвестира средства в насочено осветление на пешеходните пътеки с цел превенция на произшествията.

По време на срещата представители на различни посолства повдигнаха въпроси, относно режима за продажба на алкохол, условията за ползване на медицински услуги, мерки, относно сигурността на туристите. За някои от въпросите стана ясно, че не са в правомощията на присъстващите институции, а са необходими законодателни промени за тяхното разрешаване. Почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов използва възможността да благодари на всички присъстващи институции за добрите условия за почивка на туристите през изминалия сезон.