Кметът на Несебър Николай Димитров подписа Национална харта на градовете с исторически зони в България

Николай Димитров подписа Национална харта на градовете с исторически зони

Кметът на Несебър Николай Димитров подписа Национална харта на градовете с исторически зони в България. Важното за обществеността споразумение обединява усилията на изпълнителната, законодателната и местната власт за опазване на културно-историческото и архитектурно наследство у нас. Хартата за създаване на национална асоциация за развитие на историческите зони в страната ни бе подкрепена и парафирана също от кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Габрово, Търговище и Копривщица. Подписа си на нея положи и министърът на културата Боил Банов. Събитието бе знаково за дискусията  за историческите квартали на градовете в България, организирана от Столична община  и вестник „24 часа”. Форумът се проведе в Софийската градска художествена галерия, а целта му бе създаването на национална програма за развитие на историческите зони на градовете и провокиране на законодателни промени в тази сфера.

По време на дискусията кметът на Несебър Николай Димитров обърна внимание на мерките, които общината е предприела за опазване на хилядолетното си наследство. Той информира присъстващите и за средствата, които е  инвестирала местната власт в опазването му. Градоначалникът изрази задоволство от срещата, защото вече и държавните институции се ангажират с нелеката задача по опазване на културно-историческото наследство у нас.

Останалите кметове също споделиха свои виждания, коментираха различни аспекти, касаещи темата на дискусията и изразяваха идеи. Сред предложенията  бяха обособяване на фонд за паметниците на културата и още по-строги рестриктивни мерки спрямо тези собственици, които нехаят за състоянието на сгради със защитен статут или допускат унищожаването им, както и да има стимули, за да се  реновират исторически здания. Работна група между националното сдружение на общините, министерствата на културата и регионалното развитие, експерти и граждански организации с подкрепата на в. „24 часа“ ще подготви конкретни предложения, които да представи на премиера и на министъра на финансите.

Във форума участваха още регионалният министър Николай Нанков, председателят на Комисията по култура в 44 Народно събрание Вежди Рашидов, френският посланик Ерик Льобедел и Ив Дож – сенатор и основател на Националната асоциация на френските градове и райони за опазване на културно наследство.