5 ПЛАКЕТА ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРО-УНГАРСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОЛУЧИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

5 ПЛАКЕТА ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРО-УНГАРСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОЛУЧИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

 

Общо 5 плакета за принос в българо-унгарското сътрудничество в сферата на образованието получи Община Несебър – единият е лично за местната власт, а останалите са за ДГ „Яна Лъскова“ и СУ „Любен Каравелов“, Обединена общинска школа по изкуствата и Общински детски комплекс.  Отличията бяха раздадени по време на  форума „Морска академия 2020”, който се проведе за седма поредна година в Слънчев бряг.

Часове  преди официалното му откриване делегация от Унгария и участници от българска страна – началници на РУО, директори на училища и детски градини, посетиха ДГ „Яна Лъскова“ и СУ „Любен Каравелов“ и останаха силно впечатлени от видяното. Визитата в детската градина и училището в Несебър даде възможност на гостите,  лично да се докоснат до иновациите в образователния процес, с които община Несебър се гордее.  Българо-унгарската делегация бе посрещната по стар обичай с хляб и сол в  ДГ „Яна Лъскова“. Там гостите разгледаха част от материалната база и се запознаха с живота и дейностите в детската градина. Визитата им в най-голямото несебърско училище премине не по-малко интересно – освен, че научиха какъв е организационния процес там, те присъстваха в час по изобразително изкуство, открит урок по музика, разгледаха и кабинета по чуждоезиково обучение.

Възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата и Общински детски комплекс очароваха участниците във форума със своето изкуство по време на официалното откриване на „Морска академия 2020”. Музикално-песенният поздрав на малките артисти, който бе бурно аплодиран, зареди присъстващите с добро настроение, преди да започне работната част на проявата.

На откриването на форума от името на кмета на Несебър Николай Димитров слово поднесе неговият колега – зам.- кметът Иван Гургов. В приветствието бе подчертано, че „образованието  винаги е било и е сред приоритетните политики, застъпени в управлението на Община Несебър. През годините сме инвестирали средства в подобряване на материалната база, в надграждане квалификацията на учителите, в стимулиране на учениците под различна форма.“ В поздрава се казваше още, че  Общинска администрация приветства и подкрепя всяка форма на сътрудничество и обмяна на добри практики в сферата на образованието. Приветствено слово произнесе и посланикът на Унгария в България – Н.Пр Текла Харангозо. Водещ на официалното откриване бе Петър Дулев, председател на ОК на форума. Сред официалните лица бяха научният ръководител на форума – проф. д-р Мария Баева, Золтан Гилице от XII-и район на Будапеща, Илона Дьорфине –XI -и район на Будапеща, Гизела Калицова –VIII-и район на Будапеща,  началниците на регионалните инспекторати по образование и др.

„Морска академия 2020” е форум, на който си дават среща специалисти в областта на образованието от България и Унгария (началници на РУО, кметове, експерти, специалисти по образование, директори, учители и др.), които продължават традициите в съвместните ни двустранни инициативи за насърчаване на сътрудничеството между образователните институции и другите заинтересовани страни, отговорни за провеждане на политиките за училищното и предучилищното образование.