Кметът на Несебър и чешкият посланик обсъдиха летния сезон и сигурността на туристите

Кметът на Несебър и чешкият посланик

Кметът Николай Димитров и посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Душан Щраух обсъдиха теми, свързани с туризма, дела̀ на чешките туристи в общия брой посетители в община Несебър през този сезон, а също така и евентуална възможност чешката страна да изпрати полицаи в Слънчев бряг. В хода на разговора домакинът увери госта си, че за осигуряване спокойствието и безопасността на туристите местната власт работи в добро сътрудничество и синхрон с РУП-Несебър. Кметът подчерта, че вече няколко години поред се отделят средства от бюджета за  финансиране на командирови полицаи през лятото – сезон, в който заедно със съставните селища с излаз на море,  броят на хората в общината достига до половин млн. души. Николай Димитров увери посланика, че общината е готова да съдейства при нужда на всеки един турист, потърсил помощта на институцията. Н. Пр. Душан Щраух  информира, че и тази година посолството на Чехия в София ще командирова от 1 юли до септември консулски служител в Бургас с цел оказване на помощ и съдействие на нуждаещи се чешки граждани, които са намират на Южното Черноморие по време на летния туристически сезон.

По време на работната среща посланикът не пропусна да изрази своето изключително добро впечатление от Несебър и прояви интерес към неговата история и култура.  В тази връзка кметът обясни откога градът е в престижната листа на ЮНЕСКО, какъв е броят на туристите, които го посещават дневно през активния сезон, обърна внимание на някои от знаковите църкви на полуострова, действията по тяхното съхранение и опазване, както и  какъв е режимът на почистването на старинния град. Николай Димитров дори информира, че Община Несебър ще направи поръчка за закупуването на електромобили, с които да се извърша сметосъбирането в древния град, за  да не се замърсява въздуха.

В заключение градоначалникът информира госта си, че Несебър е позната дестинация за почивка, а за популяризирането й местната власт участва на големи туристически изложения като борсите в Москва, Лондон, Берлин  и т.н., поддържа активно международните си контакти и връзките си с побратимени градове.  Срещата приключи с размяна на подаръци  в знак на уважение и приятелско отношение.