Руски художници ще рекламират Несебър в своята родина чрез творби, които ще нарисуват в града на ЮНЕСКО. Това става ясно по време на официалното откриване на изложбата „Московска мозайка“, организирана от местната администрация и Международната обществена организация „Изкуство без граници“. Събитието се състоя в Конферентен център „Сочи“ в старинния град. 20-ината руски културни деятели, автори на изложбата „Московска мозайка“, бяха предвождани от Людмила Козлова, президент на Международната обществена организация „Изкуство без граници“ и Наталия Шипицова, директор на програма за международно културно сътрудничество. Експозицията включва 45 произведения на изобразителното и приложното изкуство и впечатлява с многоплановост на пейзажите, изяществото на рисунките върху коприна, студената прелест на руската зима и безкрайната широта на степите, одобряващата красота на горите и реките, отразени в малките пейзажи. Изключително интересни са и изящните приложни творби от кожа и текстил.

От името на кмета на Несебър Николай Димитров, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“, поздрави участниците в изложбата и им благодари, че са избрали града на ЮНЕСКО за представяне на своето изкуство. По време на официалното откриване авторите споделиха, че идването им в морската община не е никак случайно, а резултат от обстоен анализ кой да бъде българския град, в който ще гостуват, защото експозицията няма да бъде показана никъде другаде в страната ни. Повечето от артистите, които участват в изложбата, за първи път се докосват до обаянието и уникалното излъчване на живописния полуостров, въпреки че са пътували къде ли не по света. Други от тях обаче са идвали тук и знаят, че Несебър е неизчерпаем източник на вдъхновение.

Любопитна история, свързана с творба, намерила място в настоящата изложба, разказа авторът на произведението Юрий Козак. Той сподели, че преди време в Русия е обявен конкурс за картини на военна тематика, свързан със 100-годишнината от Руско-Турската война. Козак участва и печели награда от форума. Когато решили да направят тази експозиция в Несебър, специално за гостуването тук, а и заради кръглата годишнина от същата война през 2017 -та – 140 години, авторът включил в изложбата картината „Гурко минава зимна Стара планина“. Ценителите на изящното и красивото могат да се насладят на интересните произведения от рисувана коприна, текстилни пана, пастелна графика, маслена и акварелна живопис до 29 юни в Конферентен център „Сочи“ в Стария Несебър.