В НЕСЕБЪР ИДВАТ МАТЕМАТИЦИ ОТ 12 СТРАНИ ЗА ПРЕСТИЖНО СЪСТЕЗАНИЕ

Математика без граници

В дните между 1- 3 юли Несебър ще бъде домакин на поредното събитие с международно участие–турнирът „Математика без граници”. Престижната надпревара е под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Официалното откриване на форума е утре, 1 юли, от 8.30 часа в двора на СУ „Любен Каравелов“. В продължение на два дни българските ученици ще се конкурират кой е най-добър при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азърбайджан, Казахстан, Киргизстан, Малта, Македония, Мексико, Русия, Румъния, Турция, Хонконг и Узбекистан, като западната ни съседка и Малта идват за първи път на турнира.

В предстоящата надпревара, в която участват 12 държави, тази година ще мерят знания много повече деца, отколкото бяха през 2016 – 1300, от които 1000 българчета. Любопитен факт е, че  има състезател, който ще се бори за призово място за четвърти път. 300 са участниците от чужбина, всички останали са ученици от образователни заведения в страната. В турнира най-голямото училище на територията на Община Несебър ще се представи с 8  индивидуални състезатели от първи до четвърти клас и  4 отбора от първи до четвърти клас.

В състава на журито са  проф. Атанас Стефанов,  преподавател в университет в Канзас, САЩ, Марияна Богданова от Тракийския университет,  а всяка една държавата-участничка ще има свой представител в оценяващата комисия. Работните езици на турнира ще са български, английски, руски, казахски, азербайджански, турски и испански.

На 3 юли на сцената на амфитеатъра в Стария Несебър от 9 часа ще бъдат наградени отличените, като най-добрите ще бъдат възнаградени с купи и медали. Тогава ще бъдат ясни и имената на поредните „математически звезди” на турнира.

Организатори на турнира „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на Община Несебър.