ИЗЛОЖБАТА „ПО ПЪТЯ НА ОВИДИЙ“ ГОСТУВА В НЕСЕБЪР

ИЗЛОЖБАТА „ПО ПЪТЯ НА ОВИДИЙ“ ГОСТУВА В НЕСЕБЪР

Впечатляващата изложба „По пътя на Овидий“, посветена на един от най-големите древноримски поети, бе открита днес в Конферентен център „Сочи“. Експозицията е дело на Музея на изкуствата в Констанца и е реализирана в града на ЮНЕСКО със съдействието на Община Несебър.
„Изложба е израз на почит и признателност към творчеството на Овидий – древноримски поет, един от тримата най-големи заедно с Вергилий и Хораций, познат най-вече с творбата си „Метаморфози“. Автор, който след написване именно на това прочуто днес произведение е изпратен от столицата Рим в изгнание в гр. Томи, днешен Констанца. В експозицията през съвременния поглед на творците е отразено точно това пътуване.“ – сподели по време на откриването Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство” към Община Несебър и подчерта, че „можем да видим настоящето, което осмисля миналото в тези впечатляващи картини и така да стане ясно, че изкуството е мост към всичко значимо, красиво и вечно.“

Директорът на румънския музей д-р Дойна Паулеану разказа подробности за проекта, над който е работено една година. Тя информира, че изложбата включва 63 творби на 21 автори от България, Гърция, Италия и Румъния. Сънародниците ни, които са намери място в престижната експозиция, са Божидар Тонев, Явора Петрова, Петър Лазаров, като от тях Явора се е превърнала в символ на експозицията по думите на д-р Паулеану. Директорът на музея в Констанца не пропусна да благодари за гостоприемството в града на ЮНЕСКО и на всички, ангажирани с организацията и реализацията на днешното събитие.

Пътят на изгнанието на Овидий, който е създаден чрез изложбата, е изобразен по интересен и експресивен начин в произведенията на артистите от четирите страни. Работите на авторите дори са събрани в изключително стилен каталог, в който е поместено и кратко обръщение от кмета на Несебър Николай Димитров. „Както внушителната статуя на Овидий в Констанца е сред символите на града, така и тази изложба ще бъде хубав символ на ползотворното съвместно сътрудничество на богатите в археологията си понтийски европейски градове. Така, след 20 века Овидий отново символично ще присъства в Несебър“, са част от думите на градоначалника, поместени в изданието.
Изложбата в Стария Несебър може да бъде видяна от жителите и гостите на града до 8 юли. Входът е свободен.