В Музей „Старинен Несебър” заработи автоматизирана система за продажба на билети

билети Музей Старинен Несебър

 
 
В Музей „Старинен Несебър” заработи модерна автоматизирана система за продажба на билети и контрол на достъпа до музейните обекти. Иновацията е въведена по идея на директорката Петя Кияшкина и създадена от българска фирма.

Засега системата обхваща Археологическия музей, църквата „Св. Стефан” и храма „Христос Пантократор”. На тези три места специални фискални компютърни устройства издават билетите, които са специално отпечатани за музея и на лицевата си страна имат снимки на всички обекти, които могат да бъдат посетени.

При закупуване на индивидуален или комбиниран билет на обратната страна се отпечатва освен задължителната информация за касов бон, също и баркод, който осигурява достъпа на туриста през монтираните в Археологическия музей турникети. В църквата „Св. Стефан” четенето на баркода става с мобилен валидатор, който индикира кой билет е валиден и отчита преминалите туристи.

За служителите на музея пък са издадени специални карти за достъп до археологическата експозиция. Постепенно системата ще обхване всички музейни обекти. Предвидено е да бъде закупен и автомат за продажба на билети с ПОС терминал.