ЗА 8 ПЪТ ПРАЗНИК НА ХЛЯБА В ОРИЗАРЕ

ЗА 8 ПЪТ ПРАЗНИК НА ХЛЯБА В ОРИЗАРЕ

За осма поред година известното със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, село Оризаре бе домакин на традиционния празник на хляба, който се състоя на площада пред кметството. Проявата събра на едно място майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора. Творчеството, труда и емоцията, която умелите жени бяха вложили в своите изделия, бяха оценени и възнаградени с грамоти.


Поздравителен адрес от кмета на Община Несебър Николай Димитров прочете неговия колега – зам.-кметът по„Търговия и туризъм” Лазар Япаджиев. „През годините събитието, на което сте домакини, се вписа съвсем естествено и по категоричен начин в културния календар на общината, защото идеята на празника стои близко до народната почит към насъщния от една страна, предава на поколенията след нас вековното преклонение пред хляба, а за чуждите туристи е различно изживяване, но изживяване с истинския пулс на хората извън блясъка на курортните туристически центрове, събитие със самобитен и народен привкус. И ето тук се крие неговата сила и очарование.“, се казваше в поздравителния адрес.


Празникът продължи с богата музикална програма, в която участваха Певческата група „Зора“ към местното читалище „Зора – 1928“, Група „Романс“ към пенсионерския клуб в селото, както и гости от съставните селища на общината – Група за автентичен фолклор „Веселите баби“ от с. Тънково, певческата група към НЧ „Светлина-1928“ от с. Гюльовца. В проявата участва и оркестър „Айтос“. На финала всеки един от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия и дори да си запише рецепта за приготвянето им.


От 2010 г. проявата, отдаваща почит към насъщния, се провежда в село Оризаре, като по този начин тя намери своята по-добра, нова, естествена сцена – подхождаща на трудовия й контекст.