Кметът на Несебър информира местните жители на Оризаре за бъдещите проекти в селото

Кметът на Несебър информира местните жители на Оризаре за бъдещите проекти в селото

Кметът на Несебър Николай Димитров, заедно с негов екип от специалисти, се срещна с кмета на Оризаре Неделчо Недялков и местни жители на селището, за да разговаря с тях по различни теми, касаещи развитието на родното им място. Целта на градоначалника бе да информира за бъдещите проекти, които местната администрация планира за селото. Един от тях е изграждането на многофункционална сграда на два етажа на мястото на старата фурна в Оризаре. На първия етаж на бъдеща придобивка ще има клуб на пенсионера, разположен на площ от 150 кв. м. На втория етаж са предвидени зала за конферентни срещи и за развлекателни прояви, и административен кабинет. Обектът е на етап идейна фаза. Изграждането на сграда ще бъде финансирано със средства от бюджета на общината. Кметът показа идеен проект и визуализация на многофункционалната сграда, която хората разгледаха с интерес и изразиха одобрение.

Друга тема, която бе засегната по време на срещата в Оризаре, бе свързана с предстоящото стартиране на дейностите по почистване на коритото на р. Бяла в границите на населеното място като превантивна мярка предвид наближаването на есенните дъждове, които евентуално биха могли да нанесат и щети на живеещите по поречието и за избягване на евентуална опасност.

Бе разгледана и темата за локалната пречиствателна станция на канализационната система за селата Оризаре и Гюльовца. В тази връзка кметът разясни, че идеен проект има, както и разрешение за заустване. Всичко, което е било в правомощията на администрацията е направено, но след настъпили промени в законодателството, през програмния период 2014-2020 г. бенефициент по европроектите вече са ВИК-дружествата, което означава, че по-нататъшните действия зависят от тях. „Община Несебър ще предостави терен, на който да се изгради този екопроект“, подчерта Николай Димитров.

Той съобщи още, че по план върви и разширението на детската градина в Оризаре, която, заедно с екипа си от специалисти не пропусна да посети. Кметът обходи обекта и провери на място докъде са стигнали строително-монтажните дейности.