КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В РАБОТНА СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА И МЕЖДУНАРОДЕН ТУРОПЕРАТОР

Кметът на Несебър Николай Димитров взе участие в работна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, Питър Фанкхаузер, генерален изпълнителен директор на международния туроператор Thomas Cook Group, кметове на общини и представители на туристическия бранш. 

В хода на разговора министър Николина Ангелкова информира, че броят на туристите, посетили България с „Томас Кук“, се очаква да достигне 400 000 души до края на този сезон, което е 16,5% ръст в сравнение с миналата година. Министърът изтъкна, че българското правителството би могло да кореспондира с намерения от страна на световния туроператор по отношение на инвестирането във висококатегорийните хотели и иновативни мерки с цел привличането на по-висок клас туристи и удължаване на туристическия сезон. Идеята е България да стане по-добра и перспективна дестинация за правене на бизнес и инвестиции. От думите й стана ясно, че само с адекватно сътрудничество и синхронни стъпки между бизнеса и държавните институции страната ни може да бъдем конкурентоспособни.

От своя страна генералният изпълнителен директор на Thomas Cook Group представи приоритетите за страната ни, които предстоят. Той заяви, че през сезон 2017 Thomas Cook изпълнява 13 седмични полета до Бургас от Великобритания, които ще нараснат до 14 през сезон 2018. Фанкхаузер посочи още, че има ръст на броя на полетите от Германия и Великобритания до летище Бургас. Изпълнителният директор допълни, че се очаква туристи, които ще посетят България през следващата година с компанията, да нараснат на половин милион. Освен това Питър Фанкхаузер подчерта, че с редица иновативни мерки, между които изграждане на собствена марка хотели и предоставяне на обучение и консултация на персонала на хотелите, с които работят, компанията цели покачване на качеството на туристическия продукт.

По време на срещата, в която всеки от присъстващите сподели своите очаквания и мнение за развитието на туристическия бранш, Николай Димитров също взе думата и заяви, че в района на Черноморието „Томас Кук“ е позната компания за туристически пътувания. Той сподели своите очаквания световният туроператор да продължи и занапред да работи активно, за да се увеличи броя на туристи, които да видят красотите на морския регион. Николай Димитров информира, че през последните години в общината са направени редица подобрения в инфраструктурата, в опазването и съхранението на града на ЮНЕСКО, реализирани са мащабни инфраструктурни проекти като Пречиствателна станция в Равда, Претоварната станция за отпадъци, оптимизирано е сметосъбирането и почистването. Градоначалникът изтъкна, че всяка година в Несебър се организира работна среща преди активния сезон, в която вземат участие посланици от страните, от които се очаква да пристигнат туристи, представители на полиция, пожарната служба, туристически агенции и туроператори. На срещата се коментират въпроси, свързани със сигурността и комфорта на посетителите, както и подобряване на комуникацията между участниците в срещата при необходимост от съвместни действия.

Кметът сподели, че освен традиционния морски туризъм, общината се стреми да развива културен, фестивален, поклоннически и конгресен туризъм. Николай Димитров информира още, че Община Несебър участва на най-големите туристически борси, работи и за връщането на позициите си на пазари, на които е била предпочитана дестинация, поддържа добри международни отношения, които допринасят за утвърждаване на туристическия имидж на града и региона. Кметът подчерта, че с Министерството на туризма се поддържа непрекъсната комуникация и се работи ежедневно за доброто име на България по света.

„В София съм за първи път, а в Несебър съм бил няколко пъти.“, сподели с усмивка Питър Фанкхаузер. Думите му бяха особено показателно за популярността на Черноморието и неговия туристически потенциал.

Питър Фанкхаузер е главен изпълнителен директор на Thomas Cook Group от 2014 г. Роден е през ноември 1960 г. в Швейцария. Завършил е Университет в гр. Сент Гален и е защитил докторска титла. От март 2001 г. работи за Thomas Cook, а преди да поеме мениджмънта на концерна е ръководил дейността на дъщерната фирма, управляваща Neckermann Reisen, Bucher Last Minute и авиопревозвача Condor. Международната туристическа компания, която съществува от 176 години, обслужва 20 млн. туристи.