ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА „НЕСЕБЪР БЕЗ ГРАНИЦИ“ СЪБРА ТАЛАНТИ ОТ 4 ДЪРЖАВИ

НЕСЕБЪР БЕЗ ГРАНИЦИ

Над 120 участници от България, Казахстан, Русия и Таджикистан събра на една сцена фестивалът „Несебър без граници“, който за трета поредна година дава възможност на хора с увреждания, но с артистични заложби да покажат, че за изкуството граници и ограничения няма. По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че форумът е един от важните в културния календар на общината, защото показва, че силата на духа е над всичко. Той информира, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови съмишленици.

Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, поздрави всички със събитието, което по думите му вече се е превърнало в една от емблемите на Несебър. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала и двигател на проявата, също отправи поздрав към присъстващите и изрази благодарност към всички, особено на община Несебър, за подкрепата към форума. По тази линия тя връчи на кмета на Несебър Николай Димитров и на Минчо Коралски благодарствени писма.

В продължение на три дни участниците показваха своя талант и умения на сцената на амфитеатъра. Най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от компетентно жури в състав: председател Тони Йотов, хореограф и преподавател в класа по народни танци към Обединена общинска школа по изкуствата-Несебър, Димитър Йорданов, преподавател по вокал към ОДК- Несебър, Игор Стрелкин, артист от театър „ Мимика и жест“, Московски Губернски театър.

Голямата награда (Гран при) тази година отиде при Интегрирания народен ансамбъл „Паралели“ от гр. Липецк, Русия, който спечели и първо място в категорията „Танц в инвалидна количка – ансамбли“. Пламен Любенов, победител от „България търси талант“, и тази година бе на фестивала, но като участник, а не като жури, и отново очарова публиката с невероятното си изпълнение на сцената. Той безапелационно спечели първо място в категорията си „Танц в инвалидна количка- соло“, както и бурните аплодисменти на присъстващите. Светлин Карагьозов от Несебър, който преди броени дни се окичи с няколко награди от двадесетото издание на Поп-рок феста в Несебър, блесна на сцената и на този форум, като спечели второ място в инструменталния жанр. Вокалната група към Общинската организация на хората с увреждания в Несебър бе отличена с трето място в категория „Вокал“ за ансамбли. Едни от най-атрактивните участници безспорно бяха талантите от Ансамбъла за жестови песни „Пеещите ръце“ от Перм, Русия, който миналата година грабна най-голямата награда от фестивала – Гран При, а тази спечелиха първо място в категорията си. Хорът за патриотични песни „Надежда“ от Средец също бе една от запомнящите се формации със силно присъствие на сцената и бяха оценени с първо място при песенните ансамбли. Гульназ Елеусизова от Караганда, Казахстан, за втора поредна година показа, че е най-добра в категория „Естраден вокал – соло“ и отново грабна първа награда.

Целта на фестивала „Несебър без граници“ е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на III-ия Международен фестивал „Несебър без граници“ са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания «Лайықты өмір» (Караганда, Република Казахстан).