Несебър отбеляза 132 години от Съединението на България

Съединението на България

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-знаковите дати в новата ни история, защото определя по-нататъшното развитие на българската държава. Честването на знаменателния акт на националното обединение в Несебър започна с вдъхновени изпълнения на фанфарния оркестър към СУ „Любен Каравелов“ – Несебър с ръководител Денис Гонсалвеш, които зарадваха жителите и гостите на древния град, събрали се пред крепостните стени.

Веднага след това бе издигат националният флаг от кмета на общината Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Румен Кулев под звуците на химна.

Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни в пламенно слово за духа и великото дело на Съединението – най-българския акт в новата ни история, извършено без България да се съобразява с желанието на Великите сили. Малко след това деца (Симона Митева, Кристина Трифонова, Стелияна Петрова) от Вокална група „Морски звездички“ към ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов развълнуваха присъстващите с популярна българска песен. Прозвуча и емоционалният хит „Моя страна, моя България“, изпълнен от друг несебърски талант Христо Банков.

Финал на проявата сложи право българско хоро, на което се хванаха част от присъстващите около крепостните стени.