„СТАРИНЕН НЕСЕБЪР“ Е СРЕД 23-ТЕ МУЗЕЯ, КОИТО ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА НАГРАДАТА „ЖИВА“

СТАРИНЕН НЕСЕБЪР

От днес до 24 септември в гр. Блед, Република Словения, ще се проведе церемонията по връчването на наградата „Жива“ за „Най-добър славянски музей“. „Старинен Несебър“ е сред номинираните за престижния приз. За отличието тази година ще се конкурират общо 23 музея – по един от Беларус, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора, по два от Полша, България (несебърския и Националният музей „Земята и хората“.) и Сърбия, три от Хърватия, Русия и Словения и цели четири музея от Република Чехия. Сред кандидатите могат да се видят както големи национални музеи, така и по-малки общински, както и къщи-музеи. Всички те ще имат възможността да се представят с кратка презентация или рекламен филм, както и да вземат участие в специално организирания музеен панаир.

Наградата „Жива“ се присъжда ежегодно от 2012 г. насам от Международната фондация „Форум за славянски култури“. Тя се очертава като едно от най-престижните отличия в музейните среди, за което говори и увеличаващият се брой на кандидатите всяка година. Официалната церемония ще се проведе под патронажа на министъра на културата на Словения. Събитието се организира за четвърти път, а домакини на предишните досега са били Скопие, Санкт Петербург и Задар.

Специалисти от „Старинен Несебър“ са подготвили презентация на музея на английски език, която ще запознае всички присъстващи, както и членовете на журито с музейните обекти в града и с многостранната музейна дейност. Припомняме ви, че през месец април тази година двама представители на журито посетиха музея и на място се запознаха с дейността му. На музейния панаир в Блед освен свои рекламни издания и сувенири специалисти от несебърския музей ще представят и току-що излезлия от печат нов календар за 2018 г., който е на тема „Стенописи от несебърски църкви”.