Щафетно четене в СУ „Любен Каравелов“

Щафетно четене

Ученици от седми клас на СУ”Любен Каравелов” – Несебър се включиха в Националната седмица на четенето. Инициативата е на Министерство на образованието и науката и се провежда в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

7-мокласниците от групата за свободноизбираема подготовка по български език и литература с преподавател Таня Кехайова се включиха с желание в щафетно четене на повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов, която е сред най-популярните произведения от своята епоха и заема традиционно място в българското образование.Четенето се проведе в заседателната зала на училището, а на проявата присъстваха директорът Тодорка Желязкова, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ и Златина Бахова, учител по български език и литература в същото училище и автор на романа „Огледало за сънища”.

Малко преди старта на проявата Таня Кехайова припомни, че миналата година по линия на същата инициатива ученици са чели произведение на Любен Каравелов, а изборът на автор е бил съвсем целенасочено – в чест на отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на несебърското училище, носещо името на българския писател, поет, журналист, революционер и национален герой. Г-жа Кехайова обясни, че на днешната проява е поканила Златина Бахова в чест на предстоящия Ден на будителите, а и за да може децата да се запознаят със съвременен писател. Златина Бахова накратко и с усмивка разказа на учениците за творческия процес при създаването на едно произведение и защо преди писането на каквито и да е било книги в какъвто и да е жанр стои четенето на сериозно количество литература.

Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ пожела на учениците да не спират да четат, а чрез процеса на четене да надграждат знанията си, да трупат ценна информация за света и хората да развиват въображението и да обогатяват светогледа си.