ЕКОЛОЗИ ОТ ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЛЯЗОХА В РОЛЯТА НА УЧИТЕЛИ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ЧЕРНО МОРЕ

ЕКОЛОЗИ ОТ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Еколози от Община Несебър влязоха в ролята на учители за децата от вторите класове на училищата в Несебър, Свети Влас и Обзор по повод Деня на Черно море, отбелязан на 31 октомври. Благодарение на открития урок учениците научиха интересни и полезни факти за Черно море, както и различни легенди, свързани с него. Еколозите фокусираха вниманието на децата и върху опазване на водите и бреговете му чисти и обясниха как всеки един може да допринесе за това.

Урокът даде възможност на учениците да научат откъде произхожда на името на Черно море, с кои държави граничи, кои реки се вливат в него, колко е максималната му дълбочина, както и че то е уникално със своите физични и химични характеристики и забележителни екосистеми.

На финала на проявата децата имаха приятната задача да изброят познатите им професии, свързани с морето, както и да посочат кои представители на фауната и флората познават.

16 млн. души от 6 държави – България, Румъния, Украйна, Русия, Турция и Грузия, празнуват на 31 октомври – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На този ден през 1996 г. е подписан Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на общото море и региона.