Ученици от Обзор се запознаха с рисковете от трафика на хора

Ученици от Обзор се запознаха с рисковете от трафика на хора

Нова информационна среща на тема „Трафик на хора“ се проведе с учениците от седми и осми клас от ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” – Обзор. Проявата бе организирана преди дни от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Несебър (МКБППМН) и училищното ръководство на Обединеното училище, свързана с Европейския ден за борба с трафика на хора.

Часът откри секретарят на Местната комисията за борба с трафика на хора – Бургас Росица Янева, която обясни, че тази година кампанията ще премине под мотото „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата! Работата в чужбина може да е капан“. Г-жа Янева разказа на децата, че трудовата експлоатация е един характерен пример за причините, поради които трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща изобщо, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентирана сума (дълг) за това, че им е осигурена работа.

Бяха прожектирани няколко тематични видеоклипа, от които децата затаиха дъх, защото нагледно видяха колко безочливи, безсърдечни и злонамерени могат да бъдат трафикантите. Децата разбраха, че всеки може да стане жертва на трафик на хора. Росица Янева призова учениците:,,Информирайте се, за да не бъдете експлоатирани!”, защото, трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности! “

В края на срещата бяха раздадени плакати и листовки, свързани с темата.

По данни на експертите към Конвенцията на Европа за борба трафика на хора (GRETA) България се запазва като основна страна на произход на хора, станали обект на трафик към други страни в Европейския съюз (предимно към Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Кипър, Полша, Италия, Чехия), като се отчита тенденция за повишаване и на вътрешния трафик. В доклада се посочва, че български граждани биват въвличани в трафик основно с цел сексуална експлоатация – 77%, следван от трафик с цел трудова експлоатация (най-вече в сектори като строителство, земеделие и производство на стоки) – 12 %. Останалите дялове до 100% се разпределят между трафик на хора с цел продажба на новородени, трафик на хора, при който е налице принудително задържане в подчинение, и трафик с цел отнемане на органи и телесни течности.