Христиана Петкова от СК „Бушидо“ се окичи с европейската шампионска титла

Христиана Петкова от СК „Бушидо“ се окичи с европейската шампионска титла

С европейската шампионска титла се окичи състезателката на СК „Бушидо“ Христиана Петкова на провелия се шампионат по карате киокушин/шинкиокушин за Кадети в гр. Келце, Полша. Състезанието е традиционно много силно и оспорвано, а в него умения, техника и бързина демонстрират 314 състезатели от 32 европейски държави. Представител от Несебър в националния отбор е състезателката на СК „Бушидо“, Христиана Петкова, титуляр в отбора в категория -55 кг.

В квалификацията нашата състезателка надделява над Лили Литвак от Унгария. Срещата е изключително равностойна и оспорвана в редовното време и съдиите са принудени да дадат продължение. В него Христиана показва по-добра подготовка, непрекъсната преса над унгарката и в следствие на силните атаки три пъти я изкарва от състезателната площ, след което за съдиите бе лесно да вземат решение.

В четвъртфиналната среща нашата състезателка среща най-трудната си съперничка – Дарина Йелистратова от Украйна. Украинката превъзхождаше ръстово и физически, а ударите и са тежки. Благодарение на ценните съвети и наставления, които получава от треньора си Христо Терзиев, Христиана Петкова компенсира с по-добра тактика и повече правилно попаднали удари. В стремежа си да се откъсне от атаките на българката, украинската състезателка прави две много тежки нарушения, които в края на редовното време са взети предвид от съдиите и Христиана Петкова печели с 5:0 съдийски гласа.

На полуфинала представителката на домакините от Полша – Лаура Ситек, дава всичко от себе си, за да зарадва публиката, но Христиана Петкова е убедителна в надмощието си и съдиите са категорични – 5:0 в наша полза. Финалната среща е изцяло българска. В нея Христиана Петкова среща втората българска състезателка Мария Филипова, която е с успехи над всичките си противнички в другия поток.

Убедена в своето преимущество нашата състезателка атакува от началния съдийски сигнал и до самия край на срещата не оставя никакво съмнение в надмощието си. С финалните 5:0 съдийски гласа тя завоюва европейската шампионска титла в категорията. Така в историята на несебърския спорт Христиана Петкова става четвъртият носител на европейска шампионска титла, следвайки стъпките и поучавайки се от опита на своите предшественици – Андрей Русев, Лъчезар Димитров и Виолета Литовска, всички от СК „Бушидо“ – Несебър. За нея това е първият успех на най-високия европейски подиум. С качествата и усърдието, които демонстрира от СК „Бушидо“ са убедени, че има пред себе си успешно бъдеще.

Късно през нощта в неделя група ентусиазирани приятели и поддръжници от Несебър организираха шампионско посрещане за Христиана Петкова и треньора и Христо Терзиев.

С постиженията на Христиана Петкова и в музикалната сфера, тя е и пример за останалите младежи как спортът в една симбиоза с културата и изкуството, изгражда едни по-добри личности, които да бъдат пример за обществото ни.