УЧИЛИЩА В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

УЧИЛИЩА В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
Няколко училища на територията на Община Несебър отбелязаха с различни прояви Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.

 

В Професионалната гимназия по туризъм ,,Иван Вазов“ – Слънчев бряг бе организирана информационна кампания с раздаването на брошури по темата, лентички и презервативи. На учениците от 9 „а“ и 9 „б“ клас беше показан филм по темата – “Ти гониш“, а след това с тях бе проведена дискусия по темата.

В Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Обзор учениците от VІІ и VІІІ клас в СИП и ФУЧ по Биология и здравно образование отбелязаха Международния ден за борба със СПИН с провеждане на беседи и викторини за предпазване от ХИВ. Учениците показаха своята съпричастност към заболяването с направата и поставянето на червената лента. Часовете преминаха при голям интерес от страна на децата.

С редица прояви най-голямото училище на територията на общината – СУ „Любен Каравелов“ отбеляза Световния ден за борба със СПИН. Бяха организирани турнири по волейбол и футбол, прояви от типа връстници обучават връстници, ученици изготвиха и табла, информиращи за проблема. Освен това днес до 16.30 часа ще се слагат печати на ръцете на учениците с надпис „Бъди толерантен към позитивните от СПИН“, ще се закачат червени лентички, които вчера в час по изобразително изкуство децата са изработили, ученици ще направят и светеща панделка. В днешния ден в знак на съпричастност са окачени и червени балони във фоайето на училището. Учениците от ОУ,,Георги Стойков Раковски” -Оризаре по повод днешния Международен ден за борба със СПИН изработиха тематични табла и предоставиха информационни материали на връстниците си. Освен това в час на класа ученици представиха презентация, свързан с ХИВ. И в това училище бе прожектиран документалният филм „Ти гониш“, а след него бе проведена дискусия, фокусираща вниманието върху заболяването. В знак на съпричастност деца и учители носеха червени ленти – символ на анти-СПИН кампанията.

С няколко мероприятия бе отбелязан Световният ден за борба със СПИН и в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Свети Влас. Рано сутринта, при влизане в училището, учениците от 5-7 клас и всички учители получиха червени лентички в знак на съпричастност към жертвите на болестта. Малко по- късно в обновената актова зала на учебното заведение се проведе дискусия по темата с мултимедийна презентация за превенция на СПИН. Учениците бяха запознати с последните данни за заразените с болестта в световен и национален мащаб. Темата за заразяването със СПИН и начините за превенция породиха оживена дискусия сред присъстващите ученици от 5-7 клас и предизвика съпричастност към заразените и болните от коварната болест.