Поредното модерно и многофункционално пространство бе открито в училището в Свети Влас

училището в Свети Влас

Многофункционална зала „Демократос“ бе открита днес в ОУ „Св. СВ. Кирил и Методий“ в Свети Влас. Новата придобивка по своята същност е гъвкаво пространство, което дава свобода на учениците да изучават дисциплините, които ги вълнуват, и да развиват своите таланти. Зала „Демократос“ е сърцето на училището и събира деца от всякаква възраст, спомага за тяхната социализация в учебно и извънучебно време. Тя е социален хъб, учебен център, форум за дебати, кино, театрална зала, конферетна зала и неговата програма се определя със съдействието на учениците. В рамките на проекта е изграден компютърен кът за самоинициирано знание, в който основно място заема Кан Академия.

Освен това към залата е създаден кът, където децата могат да се хранят. Той е обособен във фоайето към залата, което също е облагородено. Там е реализиран и артистичния елемент от проекта – арт инсталация, наречена „дърво на незнанието“. Идеята е, че образованието, което се получава в училище, е само едно късче, малка част, която трябва да се надгражда, а децата трябва да бъдат будни и любопитни, за да развиват силните си страни и талантите си.

Тържествен водосвет по време на официалното откриване на новата придобивка отслужи отец Димитър. Лентата прерязаха зам.-кметът на Община Несебър Иван Гургов, заместник-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова и директорът на училището Чубрина Стефанова.

„Мечтите, които имаме, усилията, които полагаме, и целите, които следваме, са за училище, което да предлага иновации в процеса на обучение, но и атмосфера, в която децата ни да се чувстват уютно и спокойно, атмосфера, наситена с позитивизъм.“, сподели по време на откриването директорката на училището Чубрина Стефанова. Тя подчерта, че чрез всички проекти, които са осъществени в последните три години – „5 СТАИ“, Училище на открито, модерна читалня, обновен кът за хранене, „ние превръщаме нашите виждания за модерно образование в реалност“.

В поздравителния адрес, който зам.-кметът Иван Гургов прочете от името на кмета на Община Несебър Николай Димитров се подчертаваше, че с тази нова придобивка ОУ „Св. СВ. Кирил и Методий“ затвърждава имиджа на едно от малкото новаторски основни училища в страната.

Проф. Севдалина Турманова, заместник-областен управител на Бургас, в словото си благодари на Община Несебър за подкрепата, която местната власт оказва на образователното заведение и пожела още успехи на училището. Празничното събитие в училището в Свети Влас беше съпътствано с музикално-танцова програма, поднесена от възпитаници на образователната институция.

Проектът в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Свети Влас е разработен от арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов от иновативното студио за архитектура, интериор и инсталации – Think Forward, съвместно с г-жа Чубрина Стефанова – директор на училището.

Предходни проекти на студиото в същото училище са: „5 СТАИ“ – многофункционално пространство, търсещо решение на проблема за детската агресия чрез канализиране на ученическата енергия в творчески и социални дейности., и OUT-OF-SCHOOL“ – училище на открито, създадено върху 200 кв.м. неизползваемо дворно пространство, което „изнасяне“ под небето основни училищни функции – учебна зона, зона за хранене, амфитеатрална зона за концерти и културни мероприятия, зона за отдих, зона за игра.