Интуитивно-интелектуална наслада носи втората стихосбирка на Лилия Христова

стихосбирка на Лилия Христова

Новата стихосбирка на Лилия Христова „Градина под прозореца“ провокира интуитивно-интелектуална наслада на сетивата с пределната лаконичност на словото. Книгата, открояваща се със своите кратки поетични форми, бе представена тази вечер пред несебърска публика от Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър-Световно наследство”. Сведените до минимализъм послания, намерили място в стихосбирката, събуждат от латентността на битието и разпалват искриците на въображението с прозирните си наситени с много акварелност послания. “Спомените-сухи цветя в стъкленицата на деня“ или „В рамката на прозореца-кръпки от облаци“.

Тази поезия е като пламък на свещ – крехък, изящен, скромен, но искрящ, успокояващ и топлещ, красив и изискан. И всичко това под забуления от собствената ни небрежност прозорец. Поезията на Лилия Христова открехва широко към истинската градина на сезоните и чудесата на чувствата и емоциите, дарили ни красота от природата и изкуството. “Пиша върху тънкия лист на надеждата с перо от страх“. Не с перо от страх пише Лили, а с майсторска четка на творец, наподобяваща фината поетика на изтока.Тя улава не външното, а смисъла, като оставя нещо от себе си във всеки стих. Освободена от излишна пищност и словесна бъбривост лексикална орнаментика, поезията й завладява с лекотата на метафорите и свободата на внушението.

Поезията на Лилия Христова наподобява на хайку, въпреки че не спазва каноничните му правила. По-важното е, че в два-три поетични реда, с няколко словесни знака, се улавят и уплътняват природни и душевни пейзажи. Всъщност в “Градина под прозореца” най-дългото стихотворение е на с. 67 – 13 реда.

Думите на Лили са като мастилени белези по листа, по който може да проследим стъпките на въображението й. А то ни отвежда до едно огромно и щедро пространство, изпълнено с многозначна красота. И в това е завладяващата мощ и очарование на краткото писане, когато в процепа между два реда може да се побере целия живот.

Неслучайно книгата “Градина под прозореца” е сред деветте номинирани в тазгодишния престижен конкурс на името на големия бургаски поет Христо Фотев.