Над 500 жители и гости на града изпъстриха площада в Несебър на 3 март

Несебър на 3 март

Стотици самодейци от общината, облечени с носии, изпъстриха пл. „Жулиета Шишманова“ на 3 март в Несебър за  мащабно отбелязване на националния празник в морския град. Присъствието на голям брой хора на новия площад бе съвместна инициатива между Община Несебър и  Ротари клуб – Несебър и се организира за първи път. Към празничното честване на 140-тата годишнина от Освобождението на България от османско робство  се присъединиха и много граждани и гости на града, някои от които бяха облечени в духа на народната традиция.

Празничната програма, подготвена от Община Несебър, започна с  тържествено издигане на националния флаг на Република България  пред погледа на кмета Николай Димитров, председателят на Общински съвет-Несебър Румен Кулев, общински съветници, граждани и гости.

За повдигане на настроението се погрижи фанфарната музика към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш. Пламенно слово, посветено на сакралната дата и значението на свободата като политически акт, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“. Веднага след това присъстващите чуха родолюбивото стихотворение „България“ (“Земя като една човешка длан…”), написано от Георги Джагаров, в изпълнение на несебърския ученик Зигфрид Саниер. Самодейци от НЧ „Яна Лъскова“ повдигнаха още повече настроението с  възрожденската песен „Къде си вярна ти любов, народна”. Патриотичната програма продължи с фолклорни танци, поднесени от ООШИ-Несебър.  Финал на празничното събитие сложи право българско хоро, на което се хванаха част от присъстващите.

Особена тържественост на събитието внесоха знамената, които от Ротари клуб-Несебър раздадоха на всеки, който е облечен  в народна носия. От организацията подариха общо 500 флага.

Шестмесечно бебе бе най-малкият жител на общината, уважил събитието, имаше и над 85-годишни граждани на проявата.