Най-голямото училище в Несебър отбеляза 136-тата годишнина от основаването си

Празничният концерт по случай патронния празник на най-голямото несебърско училище – СУ „Любен Каравелов“ препълни салона на читалище „Яна Лъскова“ днес. Проявата започна с изслушване на химна на Република България и посрещане на училищното знаме. Програмата редуваше стихове с песни и танци, изпълнени от талантливи възпитаници на образователната институция. Присъстващите научиха  за немалкото постижения и отличия, постигнати от учениците през изминалата година.

Нескрита емоция се усети в обръщението на директорката на СУ „Любен Каравелов“ Тодорка Желязкова, която в словото си подчерта, че „днешният празник е най-значимият и най-вълнуващият, защото е повод  не само за равносметка и вглеждане в историята, но и за поглед в бъдещето.“ Тя сподели, че повече от столетие училището гради заслужен авторитет на средище, осигуряващо качествено образование на младите хора и възпитаващо достойни граждани на България. „Благодарение на усилията на поколения учители и ученици тук успешно се съчетават традиции и новаторство, възрожденско преклонение към знанието и стремеж към осигуряване на нови хоризонти и възможности.“, изтъкна Тодорка Желязкова. На финала на словото си тя пожела на присъстващите крепко здраве, благополучие и много нови успехи.

В емоционалния концерт взеха участие:  фанфарната музика към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш, Пламен Цветков от ІV „г“ клас ( изпълнявайки стихотворението „Аз съм българче”),  Христо Банков ( с  песента “Ех, Родино“ с музикален педагог Руска Узунова), децата от ІІ-г клас (с  песента „Знамето ни е трицветно”), ученици от 7-те класове (Драматизация по  мотиви от повестта „Немили- недраги” по Иван Вазов под ръководството на Таня Кехайова),  фолклорната група към училището с ръководител Руска Узунова ( с песента „Прочу се Странджа планина”), ФГ “Незабравка” с художествени ръководители Андиопа Цветкова и Десислава Червенкова, Никол Димитрова с вокален педагог Галя Ичеренска (с песента „Ти ми принадлежиш”), малките грации от ТС „Импулс” с ръководител Ленка Налбантова ( с танца „ Симфония”). Вокална група „ Морски перли” с ръководител Таня Илинова (с песента „Вълшебните думи“), Анна-Никол Антонова и Лорета Добрева с художествен ръководител Петко Божилов. (с танцовия етюд „Репетицията”), Петър Георгиев ( с песента „За теб, Българийо”).  Сред присъстващите на проявата бе и кметът на Несебър Николай Димитров.

Малко преди началото на концерта публиката имаше възможността да се наслади на изложбата на уникални мартеници и дори цели тематични композиции, които бяха разположени във фоайето на читалище „Яна Лъскова“.По своята същност те представляваха истински произведения на изкуството, носеха духа на българщината, впечатляваха с майсторство и подсказваха за сръчността на своите създатели. Автори на интересните творби са клубове и организации от общината. Сред най-оригиналните композиции бяха тези на читалището в с. Баня и на Сдружението на  занаятчиите и творците към общината. Първата умело бе сътворила самото читалище и неуморна творческа дейност, която кипи вътре, като акцент бе процесът на създаване на мартениците. Композицията „Пролет“ на Сдружението на  занаятчиите и творците към общината бе красиво и оригинално съчетание на хранителни и нехранителни материали. Емблематични цветя и животни, носещи възраждащата сила на най-цветния месец  в годината, изработени от… зеленчуци, заемаха централно място в творението. Традиционното семейство с първородната рожба, измайсторено от бяла и червена прежда, допълваше цялостното внушение на същата пролетна картина.

Инициативата за съхранение на изконните български традиции, запазили ни през вековете, бе подета от кмета на Община Несебър Николай Димитров преди пет години. Всяка следваща година все повече граждани от цялата община, както и обществени организации, клубове и сдружения се включват в нея.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ