НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ТРАКИЯ

ДЕНЯ НА ТРАКИЯ

Несебър отбеляза Деня на Тракия с панихида в храм „Успение Богородично“ и поднасяне на венци и цветя пред паметника на тракийските и македонските бежанци.

На  26 март се почита подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, почита се и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Датата се отбелязва като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война.

По покана на Съюза на тракийските дружества в България ФФ ”Българка“ при НЧ”Яна Лъскова-1905” и Тракийски клуб – Несебър участваха в тържественото честване, посветено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея. С грейналите български носии, с голямото вдъхновение и настроение , със силното си емоционално присъствие, фолклорната група от Несебър с ръководител Дафина Христова завладя публика и гости с песните, посветени на бележитата годишнина. След изпълнението много гости изразиха своето уважение и лично поздравиха ФФ ”Българка“.
Венци в памет на героите бежанци от Одринска Тракия и Егейска Македония бяха специално изпратени от Община Несебър и Тракийско дружество – Несебър.