ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ НЕСЕБЪР НА МЕЖДУНАРОДНА БОРСА В ПОЛША

МЕЖДУНАРОДНА БОРСА В ПОЛША

С изключително атрактивен щанд, мултимедия и луксозни рекламни материали Община Несебър представи възможностите за културно-исторически и летен туризъм на международното изложение в полския град Катовице. Несебър беше част от над 200 участници в туристическата борса, която продължи 3 дни. Професионално, с опит и компетентност, екипът на общината воден от зам.-кмета Виктор Борисов направи презентация на Несебър както на изложението, така и пред студентите в Силезийския университет. В дните на борсата се проведоха и срещи на високо ниво с представители на местната власт в полския град Хожув, с който Несебър е в партньорски отношения, благодарение на дипломатическите усилия на кмета на общината Николай Димитров.

На туристическото изложение в Катовице, щандът на Община Несебър беше разположен в централната зона. Стотици полски граждани преминаха през него за трите дни на форума. Рекламни чанти с пътеводители на различни езици, карта на Община Несебър, малки илюстративни карти на Стария град, брошури с културната програма и информация за музеите, както и атрактивен пъзел и плажни принадлежности получиха всички, които проявиха интерес към българския щанд. Оказа се, че повечето от тях са изключително впечатлени от Несебър, а нашето Черноморие е позната дестинация. Харесваме морето, слънцето, виното и българското гостоприемство, споделяха жителите на Катовице и всички градове в района. Те проявяваха интерес както към възможностите за семейна почивка, така и към атракциите, които се предлагат в курортните селища. В резултат на интензивната и ползотворна комуникация на ръководството на Община Несебър и лично на кмета Николай Димитров с представители на различни регионални институции, както и с местната власт в град Хожув през последните години страната ни бележи значителен ръст на полските туристи. Според официалните данни само за миналата година този ръст е с 10%. Голяма част от полските граждани, които посещават Несебър, пък са от региона на Катовице и Хожув.

В рамките на туристическата борса се проведе и Ден на Несебър в Института по славянска филология в Силезийския университет. Изключително успешна и ползотворна беше срещата на студентите с представителите на българската община. Пред пълната зала с млади хора беше направена двучасова презентация на Община Несебър. Нашият град има хилядолетна история, преплела съдбите на различни империи и оставила отпечатък в исторически и културни забележителности, каза пред аудиторията зам.-кметът Виктор Борисов. Освен красивите плажове, слънцето и морето общината предлага на своите гости и богата на събития културна програма, заяви още той. Пред студентите беше прожектиран и рекламният филм „Несебър и морето-любов завинаги“. Младите хора освен от офертите за почивка на море се интересуваха и от възможностите за работа, които предлага българското Черноморие. В Института по славянска филология на Силезийския университет учат 60 студенти, като 13 от тях са избрали специалността българска филология.

Участието на морската ни община на международното туристическо изложение в полския град е безвъзмездно и бе договорено от кмета Николай Димитров през септември миналата година, когато бе преподписан договорът за сътрудничество в областта на културата, образованието и туризма между Несебър и Хожув. Очаквано силен бе интересът на посетителите към рекламния щанд на общината, а атрактивното представяне на Несебър показа потенциала му като привлекателна дестинация за отдих и забавления.