Общо 1082 ученици са прегледани по време на кампания за превенция на детското здраве, насочена към гръбначните изкривявания (сколиоза) и неправилната стойка в училище. При 21 деца са констатирани  гръбначни изкривявания, като на родителите на учениците с отклонения са дадени съвети и препоръки за мерките, които е необходимо да предприемат и са насочени за допълнителна консултация.

В мащабната кампания бяха обхванати ученици от 1 до 5 клас и деца, активно занимаващи се със спорт от всички класове. Здравната инициатива бе организирана от Община Несебър и специалистите от Специализираната болница по рехабилитация – Несебър /СБР/ и МЦ „Месемврия“. Кампанията, която стартира от СУ “Любен Каравелов“ – Несебър и обхвана всички училища от съставните селища на общината, се осъществи със съдействието и подкрепата на кмета на Несебър Николай Димитров.

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или на дясно). При наличието на такова изкривяване често се появяват вторични изкривявания, които са в следствие на опитите на тялото да стабилизира стойката си. По този начин главата, раменете и таза се накланят в посока противоположна на гръбначното изкривяване. Изкривяването може да се намира в различни области на гръбнака, като причинява дисбаланс на мускулите, които ни държат изправени, което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. Възможно е да се получат структурни изменения на целия гръбнак, както и скъсяване на размера му, които зависят от градуса на изкривяването.
Сколиозата може да е в следствие на :
– рахит
– неправилна стойка в училище или на работа
– дисбаланс в работата на гръбначните мускули
– травма, претърпяна операция или тежко заболяване
В по-често разпространената си форма сколиозата не води до изменение на формата на гръбнака и е лечима чрез физиотерапевтични упражнения, правилна стойка и плуване.