ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР РАЗВИВАТ ПРИЯТЕЛСТВОТО МЕЖДУ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ СИ С ЕМПАТИЯ ЧРЕЗ ИГРИ

За втора поредна година се състоя изключително забавна, емоционална и приятна среща между подготвителните групи на ДГ „ Калина Малина” – Несебър и ДГ „Делфинче” – Свети Влас на тема „Умение за емпатия чрез игри“ в клуб „Приятелство“. Децата от двете образователни заведения продължават да развиват дружеските връзки помежду си, да бъдат добри едно към друго, да се учат да разпознават своите емоции и преживявания отново чрез игри и забавление.

В проявата, чийто домакин бе ДГ „ Калина Малина” в Несебър, музиката бе водеща и помагаше на децата да развиват своите умения. В програма бяха включени музикални игри, различни музикотерапевтични техники за развиване на емоционалната и социална компетентност при малчуганите. Децата успяха вербално и невербално да изразят своите емоции и преживявания и да създадат общи преживявания помежду си. Целта на игрите бе носочена към разпознаване на основни емоционални състояния, с които те се срещат постоянно в ежедневието си: радост, тъга, гняв, учудване. Възпитаниците на двете детски градини придобиха и нови умения как могат да изразяват споменатите по-горе емоции чрез игри, музика и танци, споделяйки тези забавления с друг приятел. Целта на клуб „Приятелство“ е именно да развива уменията у децата да са емпатични, да се научат да изразяват своите емоции по безопасен начин както за себе си, така и за другите.

По традиция срещата завърши с връчване на грамоти на възпитаниците на на двете групи за участие в клуб „Приятелство“ на тема „Умение за емпатия чрез игри“. Директорите на ДГ „Калина Малина“ и ДГ „Делфинче” – Людмила Василева и Сузана Говедарска, благодариха на всички, ангажирани в проявата, изразиха задоволство от постигнатите резултати и изявиха желание да продължат инициативата и през следващата година.

Реализирането на идеята за създаване на клуб „Приятелство“ бе осъществена с дейното участие на екипите на двете детски градини, както и на детския психолог Станимира Камчева към отдел „Образование“ на Община Несебър, която пък подготви забавни и занимателни дейности на тема „Умение за емпатия чрез игри“.

Темата за приятелството през детските години е един от важните моменти от порастването, а реализираната инициатива имаше за цел именно създаване на добри взаимоотношения между децата от двете образователни заведения, както и насърчаване на правилното общуване помежду им. Защото човек е щастлив, когато има приятели, с които да сподели дните си, независимо какво му поднася животът. А емпатията е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите. Освен това между емпатията и приятелството съществува непосредствена връзка. Емпатийните деца са много по-добре приети и имат по-малко проблемно поведение. Смисловото ядро на приятелството е загрижеността, споделянето, разбирането, доверието, верността. Приятелството е свързано с очакването за съвместно прекарване на времето, споделяне на преживявания, ценности и разбирания.