ДВЕ НАГРАДИ В СОЦИАЛНАТА ОБЛАСТ ЗА ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Две награди в социалната област получи Община Несебър по време на Европейската конференция на тема „Социалната икономика като ефективен модел за социално включване, социално предприемачество, социални услуги, заетост“, която се състоя преди броени дни край Варна. Едното от отличията от Националния алианс за социална отговорност (НАСО) е за Центърът за социална рехабилитация и интеграция „Слънчице“ в Несебър и е за успехи в реализация на устойчив модел на подпомагане, подсигурен с местно финансиране. Наградата на НАСО за личен принос в развитието на националните партньорства и социалните услуги бе връчена и на Радостина Пирева, директор на Управление „Социални грижи и услуги“ към Община Несебър.

На Европейската конференция, която премина при изключителен интерес, взеха участие над 400 участници от България и всички страни на Европа. Бяха очертани високите очаквания за въздействие на форума върху страните от Европа и ЕС и в частност за България, отчитайки някои местни специфики. Подчертано беше обстоятелството, че събитието обединява традиционните национални форуми в България и формата на Европейските конференции, провеждани от EASPD. Събитието премина изключително успешно като даде възможност на участниците да обменят опит, споделят идеи и добри практики чрез специално организирани уъркшопи за българи и чужденци. Проведен бе и уъркшоп за разработване на проекти, както и панелни дискусии.

Преди три години Националният алианс за социална отговорност, представител за България на EASPD, отличи кмета на Несебър Николай Димитров с приз за „Активна социално отговорна местна политика”. Признанието бе заради въведените още от 2007 г. редица инициативи по отношение на грижите, които Несебър полага за задържане на младите хора, подкрепата за по-добър живот на гражданите от третата възраст и хората в неравностойно положение, включително като отпуска еднократна помощ за всяко новородено дете, което е една от предпоставките за положителния прираст на населението. Взет е под внимание и фактът, че общината отделя солидни средства от собствения си бюджет за образование, помощи за инвитро процедури, поддържане на политиката за финансиране на читалищата, разкриване на мрежа от социални услуги, отговарящи на установените потребности на населението, като заделените средства от общинския бюджет са в двукратен размер на държавното финансиране за общината в тази област.