Кметът на Несебър бе гост на откриването на паметник на хан Тервел  в Свети  Влас

хан Тервел  в Свети  Влас

Кметът на Община Несебър Николай Димитров бе сред официалните гости на церемонията по откриването на паметник на хан Тервел в Свети  Влас. Повод за събитието е  1300-годишнина от победата на българския владетел над арабите. С тази победа  армията,  водена от един от най-бляскавите ни средновековни  владетели,  спасява не само страната ни, но и Европа от нашествието на арабския халифат. На  откриването на монумента гости бяха заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на Свети Влас Иван Николов, командирът на Военноморските сили  контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, много интелектуалци,  между които академик Антон Дончев, професор Стоян Райчевски и др.  Домакин на събитието беше Йордан Динев, чиято фондация „Памет българска“ финансира изграждането на монумента.  Негово Високо преосвещенство Сливенският митрополит   Йоаникий извърши тържествения водосвет.

След кратко поздравително слово  от министър Каракачанов, думата беше дадена на началника на отдела  „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев. Представителят на общината  поясни ролята на Тервеловата победа за забавянето на ислямизацията на Югоизточна Европа и приноса ѝ за  последващото политико-икономическото развитие  на континента.

Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Министерството на отбраната, Община Несебър, фондация „Памет българска“, град Свети Влас, Военноморските сили и др.