Шест старинни църкви в Несебър оживяват чрез интерактивно мобилно приложение

Шест старинни църкви в Несебър

Интерактивно мобилно приложение с името „Несебър“, показващо забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност, бе представено днес в Музей „Старинен Несебър“. Чрез приложението шест старинни църкви оживят пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да  научи историята им на 4 езика – български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика. Приложението е разработено за 2-те основни мобилни платформи android и ios. 
Диана Кондова, началник на отдел „Туризъм и туристическа реклама“ информира, че Общинска администрация има желанието и амбицията следващата година да бъдат включени още толкова обекти към приложението, за да „вървим по пътя на надграждането и допълването на тази информационна мрежа от туристически забележителности, като голямата идея е тя обхване територията на цялата Община Несебър.“  Диана Кондова обясни и как работи приложението в две стъпки: първо е необходимо да бъде изтеглено мобилното приложение, а след това да се закупи с картичката с избрания от потребителя обект (църква).

Картичките с изображения  на шестте несебърски църкви – „Йоан Кръстител“, „Свети Спас“, „Света София“ (Старата Митрополия), „Света Параскева“ и „Христос Пантократор“,  са изработени с размер на визитка. Те съдържат код,  даващ достъп  до виртуална информацията на всеки потребител, закупил новия интерактивен продукт.

След като потребителят е придобил картичката, той трябва да разкрие индивидуалния код, който се съдържа в нея и да  го  нанесе в съответното мобилно приложение, като така получава достъп до църквата, която е избрал. Обектът се разглежда в 3D визуализация, добавена виртуална реалност, като се създава  усещането, че потребителят разглежда забележителността отвътре. Информацията за обекта е под формата на екскурзоводска беседа озвучена с подходяща фонова музика. Това приложение дава възможност и на хората в неравностойно положение виртуално да посетят шестте обекта в Стария Несебър.
Любопитна подробност е, че картичките могат да играят ролята и на сувенир, тъй като са изработени с магнитна подложка. До няколко дни те ще бъдат пуснати в продажба в обектите на Музей „Старинен Несебър“, а на по-късен етап през годината ще бъдат разпространени и в инфоцентровете на Община Несебър. „Този рекламен дигитален продукт може да бъде определен като полезен, удобен, образователен и приятен и  изцяло в унисон с основните насоки в общинската туристическа рекламна кампания, а именно  популяризиране на нашето значимо културно наследство, заради което Несебър носи със гордост и с още повече отговорност престижният знак на ЮНЕСКО и  се радва на хиляди туристи.“, изтъкна Диана Кондова.

Авторите на мобилното приложение – Димитър Игнатов и Радка Христова, демонстрираха как работи то нагледно и разказаха няколко думи за платформата. Те споделиха още, че работата съвместно с Община Несебър е била ползотворна и в пълен синхрон на всеки един етап от реализирането на проекта. Един от авторите подчерта, че компанията им работи с много общини, но за тях подкрепата, модерно разбиране и иновативно мислене, което са срещнали в лицето на кмета Николай  Димитров и неговия екип са били от изключително значение при изработването на приложението.

Кметът на Несебър Николай Димитров в кратко обръщение подчерта, че общината винаги е участвала  на световни изложения и борси с модерни и иновативните туристически продукти. „Продължаваме да развиваме тези иновации, инвестирайки достатъчно средства“. Той сподели още, че предстои откриване на няколко информационни центрове в ползва на туристите, посещаващи Несебър.

Изработването на приложението „Несебър“ е финансирано от Община Несебър, която  е включена и в интерактивна 3D туристическа платформа на България, наречена I walk и то с шест обекта. 
 I walk, която е създадена от същите автори – Димитър Игнатов и Радка Христова, е онлайн пътеводител с препоръки за маршрути, забавления, отдих, храна – всичко, което е необходимо на  потребителя да си осигури невероятно преживяване. Платформата разкрива красотата на природата, емблематичните исторически и архитектурни паметници в България, разказва  нечувани легенди в духа на българските бит и култура, запознава с великите личности, оставили следа в нашата история.