КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПОСЕТИ ИЗЛОЖБАТА „ШЕДЬОВРИ НА БЪЛГАРСКОТО ЦЪРКОВНО ИЗКУСТВО“ В ТРЕТЯКОВСКАТА ГАЛЕРИЯ

ШЕДЬОВРИ НА БЪЛГАРСКОТО ЦЪРКОВНО ИЗКУСТВО

Кметът на Несебър Николай Димитров, посети работна конференция   по повод  изложбата „Шедьоври на българското църковно изкуство“, която гостува в  прочутата Третяковска галерия  в  Москва.

Четири уникални икони от Несебър са част от  изложбата, организирана със съдействието на българския посланик в Русия – Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев. Произведенията от България гостуват на престижната  Треряковска галерия, прочута с изключително високия си критерий  при  подбора на експонатите, на   които предоставя своите зали. Експозицията  включва   шедьоври на  българската иконопис и църковна утвар, и ще бъде изложена на вниманието на ценителите (на иконописното изкуство) до началото на септември.

Кметът Николай Димитров  беше  поканен от българския културен институт  да види  изложбата,  която е една от трите водещи експозиции  с най- висок рейтинг на посещаемост и интерес.

При посещението си кметът на Несебър се  срещна със зам.- генералния директор на галерията  Татяна Карпова  и с кураторите  Елена Саенкова  и Наташа Шередега, с които бяха обсъдени планове за бъдещо сътрудничество в културния обмен.

Николай Димитров имаше възможността да се срещне и с отец Николай – игумен на храма „Николай Чудотворец“ към Третяковската галерия.Отецът разказа за специалния и нестихващ интерес към   чудотворното копие на троянската иконата на Св. Богородица Троеручица – част от българската експозиция в  Третяковската галерия.

В основата на традициите и тенденциите в православната живопис е влиянието  на византийската школа , която дава начало на хилядолетна линия за развитие на иконописта на всички народи, приели  ортодоксалното християнството през Средните векове.Това обяснява  големия  брой посетители  желаещи да се запознаят с живите и ярки  творби  на  българските майсторите, които са считани за   първоизточник на вдъхновение за развитие на руската иконопис през ранните години след покръстването на Русия.